IGSU: Peste 1.700 de POMPIERI si 700 de utilaje au actionat pe fondul VREMII NEFAVORABILE

Peste 1.700 de pompieri cu 700 de utilaje si mijloace tehnice au actionat in ultimele ore pentru inlaturarea consecintelor fenomenelor meteorologice periculoase, inca 3.200 de salvatori fiind pregatiti sa intervina in judetele afectate de vremea rea, informeaza un comunicat al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), remis, duminica, Agerpres.

Institutia precizeaza ca a oferit sprijin in peste 135 de misiuni de interventie medicala si de prim-ajutor efectuate in ultimele 24 de ore, iar in alte 160 de cazuri a intervenit pentru degajarea arborilor cazuti in urma viscolului. Potrivit sursei citate, au fost salvate peste 90 de persoane din 30 de autovehicule surprinse in trafic de viscol.

“Toate misiunile s-au derulat cu maxima operativitate, fara a exista persoane ranite sau alte situatii deosebite. In judetele aflate sub incidenta codului portocaliu au fost derulate mai multe misiuni de salvare a persoanelor surprinse in autoturisme, din cauza viscolului, acestea fiind gestionate in cel mai scurt timp. Interventiile de salvare au durat intre 20 si 30 de minute”, precizeaza IGSU.

* In judetul Calarasi, pompierii au degajat din zapada 16 autovehicule, printre care si un autocar in care se aflau 40 de persoane. Potrivit IGSU, autocarul, blocat intre localitatile Luica si Nana, a fost repus pe carosabil de catre salvatori cu sprijinul lucratorilor de la Sectia Drumuri Nationale, operatiunea de salvare durand aproximativ o ora si 20 de minute.

* In judetul Buzau, angajatii ISU au intervenit in cazul unei gravide. “Cele doua echipaje de pompieri formate dintr-o senilata si o autospeciala de transport personal si victime multiple au reusit sa parcurga drumul deosebit de dificil, in mai putin de doua ore, femeia fiind preluata de un echipaj al Serviciului de Ambulanta si transportata in siguranta la Spitalul Municipal Ramnicu Sarat”, arata comunicatul amintit.

IGSU mentioneaza ca de la intrarea in vigoare a avertizarilor meteo echipajele serviciilor de ambulanta au fost angrenate in peste 700 de misiuni, fiind transportate la spital peste 460 de persoane, cu diferite afectiuni medicale.

“Mentionam in acest sens interventia din satul Hulubesti (jud. Giurgiu), in care o ambulanta care a preluat un sugar de 7 luni cu stare febrila a ramas blocata in zapada. In sprijinul acestora, a fost trimisa in intampinare o alta ambulanta si un echipaj de deszapezire. In mai putin de o ora, copilul a fost preluat si transportat in conditii de siguranta la UPU Giurgiu”, se mai arata in comunicatul institutiei.

Pentru gestionarea, in cele mai bune conditii, a situatiilor care pot aparea pe timpul manifestarii fenomenelor meteorologice periculoase, de la inspectoratele pentru situatii de urgenta care nu sunt sub atentionari de fenomene meteo periculoase, IGSU a mobilizat 10 autospeciale si senilate care actioneaza in cele 6 judete.

Sursa foto: libertatea