ILIE SARBU: Nu este nevoie de o COMISIE SPECIALA pentru a stabili daca un candidat la prezidentiale a fost sau nu OFITER ACOPERIT

Senatorul social-democrat ILIE SARBU, vicepresedinte al Comisiei de control a Serviciului de Informatii Externe (SIE), a afirmat vineri, la Alba Iulia, ca nu este nevoie de o COMISIE SPECIALA de ancheta sa intocmeasca un raport din care sa rezulte care dintre prezidentiabili ar fi fost OFITER ACOPERIT asa cum au solicitat cei de la Alianta Crestin Liberala (ACL).

“Nu e nevoie de COMISIE SPECIALA. Stiti ca legea nu prevede lucrul asta si comisiile de specialitate sunt cele care pot sa faca lucrul asta. Deci, daca vom ajunge la aceasta decizie atunci sunt cele doua comisii, Comisia SRI si Comisia SIE, comisii de control care, in baza juramantului depus in plenul Camerelor reunite, au acces la genul acesta de informatii”, a declarat ILIE SARBU, citat de Agerpres.

Intrebat daca ar trebui sa se convoace aceste comisii, el a mentionat ca “daca e cazul, da”.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: TRAIAN BASESCU are OBLIGATIA de a-l DENUNTA pe candidatul la prezidentiale care e OFITER SUB ACOPERIRE

Sarbu a subliniat ca cele doua comisii sunt singurele abilitate sa faca lumina in acest caz.

Senatorul PSD a mai spus ca se va stabili marti daca aceste comisii vor fi convocate si in functie de evolutia lucrurilor.

Social democratul a precizat, totodata, ca ceea ce au solicitat reprezentantii ACL nu are nici un sens in conditiile in care membrii unei asemenea comisii ar trebui sa detina certificatul ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat).

“Dar, nu e nevoie daca sunt doua comisii de control. Ele nu numai ca controleaza trebuie sa si raspunda. Daca apare o situatie de genul acesta comisiile trebuie sa stie. Dar, daca nu stiu? Pana acum nimeni nu a spus lucrul asta decat presedintele Basescu cand ii cade lui bine”, a afirmat senatorul PSD.

Citeste si: VICTOR PONTA: TRAIAN BASESCU are CONFIRMAREA ca NU EU sunt cel care lucreaza ca OFITER SUB ACOPERIRE

Referitor la solicitarea presedintelui ca fiecare candidat sa-si completeze CV-ul, Sarbu a spus ca Traian Basescu cere lucruri care sunt impotriva legii.

“A studiat legea? Eu stiu foarte bine legea, deci nimeni nu-si poate permite lucrul asta. (…) Niciun candidat nu are datoria asta”, a declarat social-democratul.

Intrebat cum de are presedintele TRAIAN BASESCU asemenea informatii, Ilie Sarbu a spus ca “asta e marea intrebare”.

“Cum are el tot timpul informatii despre oamenii care urmeaza sa fie arestati, despre oamenii care fac, eu stiu, nu stiu ce lucruri, e curat, nu e curat? In cazul ministrului Valcov, la fel. Azi a fost asa, dupa acea nu mai fost. Nu cred ca ar mai trebui sa-l luam in serios. Marea problema a noastra e ca il luam in serios pe TRAIAN BASESCU. (…). Ati mai auzit la vreun presedinte de stat din lumea asta sa vina sa spuna despre serviciile secrete ca el stie, ca el a aflat”, a declarat Sarbu.

Intrebat de jurnalisti daca ar prezenta un dezavantaj pentru un candidat la presedintie, daca s-ar discuta despre acest lucru, Sarbu a spus ca depinde de anumite aspecte.

“A fost inainte de ’89, dupa ’89? Lucrurile nu pot fi asa aruncate in piata. (…) Putea sa spuna: Daca a fost dinainte de ’89, a fost dupa ’89 discutam cu totul altfel, nu? Ne atacam propriul sistem democratic integrat in NATO? Sunt lucruri serioase. Astea nu sunt lucruri de glumit cu ele la televizor cu domnul Turcescu”, a mai spus Sarbu.

Presedintele TRAIAN BASESCU a declarat, recent, ca inainte de a-si depune candidaturile cei care candideaza la Presedintie ar trebui sa mentioneze in CV daca au fost sau nu ofiteri acoperiti, aratand ca stie ca printre acestia exista oameni care ar avea astfel de lucruri de ascuns.

“Candidatii au timp inainte de a-si depune candidaturile sa spuna public, sa-si completeze CV-ul, daca au fost cumva ofiteri acoperiti sau nu”, a spus seful statului la B1 TV.

Basescu a precizat ca, in cazul in care candidatii nu vor preciza acest lucru, o va face el.