Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Adam Craciunescu, urmariti penal. DNA: Prejudiciul depaseste 300 de mil. euro

Senatorul PSD Ilie Sarbu, deputatii PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, precum si directorul Romsilva, Adam Craciunescu, sunt urmariti penal de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in dosarul retrocedarilor de padure. Potrivit DNA, prejudiciul in dosarul retrocedarilor depaseste 300 milioane euro.

Astfel, s-a dispus urmarirea penala fata de:

ADAM IOAN, deputat in Parlamentul Romaniei, pentru infractiunile de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta
SARBU ILIE, senator in Parlamentul Romaniei, pentru infractiunile de folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si sprijinirea unui grup infractional organizat
HREBENCIUC VIOREL, deputat in Parlamentul Romaniei, pentru infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
CRACIUNESCU ADAM, director general al RNP Romsilva, pentru infractiunile de abuz in serviciu si sprijinirea unui grup infractional organizat.
De asemenea, fata de Adam Craciunescu s-a dispus masura controlului judiciar.

Va prezentam mai jos comunciatul de presa transmis de DNA:

In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 17 aprilie 2012, in urma unei intelegeri prealabil, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA. Decizia judecatoreasca ar fi fost pronuntata in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, respectiv fara prezenta vreunui inscris nou care sa schimbe starea de fapt retinuta de instantele anterioare, fara a se efectua vreo expertiza in cauza, fara a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat in anul 1945.
Astfel, a fost creat un prejudiciu, in sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 EURO (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

Citeste si: ILIE SARBU este URMARIT PENAL pentru CORUPTIE. HREBENCIUC INCULPAT si el

Imediat dupa pronuntarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan impreuna cu alte persoane interesate si cu inculpatul Hrebenciuc Viorel, a constituit si coordonat un grup, ce urmarea sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca mentionata. In acest scop, membrii grupului urmareau sa intervina asupra functionarilor cu atributii la nivelul institutiilor locale, astfel incat acestia sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri ( de exemplu sa nu se formuleze plangeri in instanta impotriva deciziilor Comisiei judetene de fond funciar Bacau).

In acest context, in calitate de director general al RNP Romsilva, in exercitarea atributiilor de serviciu, incepand cu anul 2013, inculpatul Craciunescu Adam a raspuns solicitarilor nelegale formulate de catre inculpatul Hrebenciuc Viorel, prin intermediul suspectului Sirbu Ilie, referitoare la modul in care RNP Romsilva trebuie sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafetei de padure de peste 40.000 de hectare.

In consecinta, inculpatul Craciunescu Adam a luat masuri impotriva intereselor RNP Romsilva, in sensul ca a sicanat efectuarea de ACTIUNI in justitie impotriva intereselor avute de grupul infractional organizat format din inculpatii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan si alte persoane interesate in obtinerea terenurilor mentionate.

Dupa ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o actiune civila in favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecatii pana la solutionarea dosarului avand ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, stramutat de la Tribunalul Covasna la o alta instanta (cerere admisa de ICCJ la data de 17 ianuarie 2014), in luna martie 2014, inculpatul Craciunescu Adam a dispus in mod abuziv ca acestei juriste sa-i fie preluata cauza respectiva si i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), sa mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna si punerea in aplicare a acestei decizii.

La data de 15 octombrie 2014, suspectului si inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307, respectiv 309 Cod de procedura penala.

Fata de inculpatul CRACIUNESCU ADAM s-a dispus masura controlului judiciar, potrivit careia, acesta trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

– sa se prezinte la Parchetul de pe langa I.C.C.J. – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov;
– sa informeze de indata Parchetul de pe langa I.C.C.J. – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov cu privire la schimbarea locuintei;
– sa se prezinte la politie, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
– sa nu depaseasca limita teritoriala a tarii, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului;
– sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme;
– sa nu ia legatura cu alte persoane expres mentionate, implicate in acelasi dosar.

Inculpatului CRACIUNESCU ADAM i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Foto: incont.ro