Iliescu il contrazice pe Ponta: Nu cred ca Nastase a fost condamnat politic

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a facut o declaratie in dezacord cu cea a lui Victor Ponta cu privire la condamnarea lui Adrian Nastase.

Invitat la Digi 24, Iliescu a spus ca nu crede ca Nastase a fost condamnat politic, in vreme ce Victor Ponta se declarase convins, cu o zi in urma, ca sentinta in cazul lui Nastase a fost influentata de Traian Basescu. 

Fostul presedinte al Romaniei a mai declarat ca lui Adrian Nastase nu-i poate fi pastrata la infinit functia de sef al Consiliului National al PSD, mai noteaza site-ul Digi 24.

Reporter: Credeti ca este posibil sa fie implicat Traian Basescu, direct sau indirect?

Ion Iliescu: Nu cred, nu. E vorba de starea generala de functionare a structurilor Justitiei. Nu cred ca e vorba de interventia lui personala pe asa ceva.

Reporter: Are dreptate Adrian Nastase cand spune ca USL nu s-a preocupat suficient pentru a asigura o justitie independenta?

Ion Iliescu: Eu il inteleg si pe Adrian Nastase, se simte nedreptatit. Dar lucrurile trebuie privite cu echilibrul necesar.

Reporter: Credeti ca ar mai trebui ca PSD sa-i pastreze sefia Consiliului National, tinand cont ca are drepturile electorale interzise pentru cel putin cinci ani?

Ion Iliescu: Nu numai, nici nu poate sa-si exercite aceasta functie.

Ion Iliescu declarase anterior pentru RFI ca situatia in care se afla Adrian Nastase este un cosmar: „Sper sa se incheie acest cosmar, care este si nedrept pe de o parte. Altminteri, sigur, fiecare raspunde de faptele lui, dar e o chestiune care intr-adevar a devenit agasanta si pentru omul in cauza si pentru climatul general si pentru increderea in institutii”.

„E nedrept pentru Adrian Nastase, in sensul incercarilor la care este supus, nu intotdeauna meritat. Vorba aia, a fost o data o incercare, eliberat, din nou reincarcerat. A devenit simbolul coruptiei in Romania? Mi se pare ca e cam exagerata treaba asta! (…) Mi se pare ca a cazut la mijloc un om care are si meritele lui in toata dezvoltarea societatii romanesti. Repetarea acestei chestiuni dupa cateva luni de incarcerare devine suparatoare”, considera Ion Iliescu.