Imagini cu tancuri rusesti in Ucraina, publicate de NATO

SUA si aliatii ei din NATO au acuzat in mai multe randuri Rusia ca influenteaza intr-un mod semnificativ mentinerea starii de tensiune din estul Ucrainei prin sustinerea trupelor militare ale rebelilor.

Surse NATO au facut publice fotografii care vin in sprijinul acestor acuze. In imagini apar tancuri rusesti care se deplaseaza in zone din estul Ucrainei.

In comunicatul de presa transmis de Alianta Nord Atlantica se informeaza ca mai multe tancuri apartinad armatei ruse au ajuns la granita cu Ucraina, in urma cu cateva zile, pentru ca in aceasta saptamana sa fie observate masini de lupta similare in estul Ucrainei, sub controlul separatistilor pro-rusi.

Ministrul ucrainean de Interne Arseni Avakov a confirmat ca tancurile au fost livrate rebelilor de autoritatile de la Moscova insa insurgentii au replicat ca acestea fac parte din arsenalul militar al Ucrainei.

Departamentul de Stat american a anuntat vineri ca, potrivit evaluarilor sale, separatistii ucraineni au obtinut armament greu si echipamente militare din Rusia, inclusiv tancuri rusesti si lansatoare multiple de rachete.

CITESTE SI: UCRAINA: KIEVUL SUSTINE CA NU POATE INTRERUPE RELATIILE DIPLOMATICE CU RUSIA

Imaginile obtinute de catre un satelit comercial si facute publice de NATO “ridica intrebari importante privind rolul Rusiei in facilitarea instabilitatii din estul Ucrainei si implicarea sa in mutarea de echipamente militare de pe teritoriul rusesc in Ucraina”, a declarat un ofiter NATO.

Occidentul a acuzat Rusia ca sprijina in secret insurectia armata prorusa din estul Ucrainei trimitandu-i arme, in timp ce Kievul se pregateste de intreruperea livrarilor de gaze rusesti incepand de luni.

Statele Unite au afirmat vineri ca Rusia a furnizat insurgentilor prorusi din estul Ucrainei tancuri si lansatoare de rachete, material care a depasit in ultimele zile frontierea dintre cele doua tari.

Si secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat preocupat, vineri, de informatii potrivit carora gruparile proruse din Ucraina se doteaza cu “arme grele provenind din Rusia, inclusiv tancuri”. “Daca aceste informatii se vor confirma, ar fi o escaladare grava a crizei din estul Ucrainei”, a adaugat el.

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, i-a cerut Rusiei sa lanseze un proces de dezescaladare, sa contribuie la dezarmarea rebelilor prorusi si sa stopeze fluxul de arme si de combatanti care intra in Ucraina, intr-o discutie la telefon, vineri, cu seful de stat rus, Vladimir Putin.

Presedintia ucraineana a afirmat joi ca “rebeli din est” au “utilizat pentru prima data tancuri” provenite din Rusia.
“Rusia va raspude ca aceste tancuri au fost preluate de la fortele ucrainene, dar nicio unitate ucraineana de tancuri nu opereaza in zona. Suntem convinsi ca aceste tancuri vin din Rusia”, a acuzat, vineri, intr-un comunicat, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american, Marie Harf.

“Negociatori ucraineni si rusi se vor intalni in acest weekend, la Kiev, pentru a discuta implementarea unui plan de pace”, a spus Marie Harf. “indemnam Rusia sa profite de aceasta intrevedere pentru a-si arata angajamentul in privinta pacii si pentru a stopa fluxul de combatanti si arme care depasesc frontiera”, a pledat ea.

Daca “Rusia nu va contribui la diminuarea tensiunilor, va exista un cost suplimentar”, a avertizat oficialul american.
Guvernul de la Kiev a anuntat vineri ca se pregateste de intreruperea livrarilor de gaze rusesti incepand de luni.
Negociatorii Kievului si Moscovei in domeniul energetic sunt in impas, dupa ce Ucraina a refuzat in aceasta saptamana sa accepte conditiile puse de Rusia.

Gigantul rus Gazprom a fixat ziua de luni ca data-limita pentru rambursarea datoriei de aproape doua miliarde de dolari a Ucrainei.
Iateniuk a avertizat in privinta intreruperii de gaze de luni si i-a solicitat Ministerului ucrainean al Justitiei “sa finalizeze pregatirea” unui dosar intocmit cu scopul de “a apara interesele Ucrainei in relatiile dintre Naftogaz (grupul public ucrainea) si Gazprom in fata Curtii de Arbitraj de la Stockholm”.

Patronul Naaftogaz, Andrii Kobolev, a spus ca se pregateste pentru “cel mai grav scenariu”.

– Steagul ucrainean arborat la Mariupol
Pe frontul insurectiei armate proruse din est, Kievul a anuntat ca fortele guvernamentale au obtinut o victorie la Mariupol, un port strategic de aproape 500.000 de locuitori din regiunea Donetk.

CITESTE SI: UCRAINA: PETRO POROSENKO PROMITE UN RASPUNS PE MASURA SEPARATISTILOR CARE AU DOBORAT UN AVION

Dupa lupte in zori, trupele regulate au reusit sa preia controlului asupra acestui oras de la malul Marii Azov.
“Datorita eroismului militarilor ucraineni, situatia din Mariupol a fost stabilizata”, a declarat presedintele ucrainean, Petro Porosenko, citat pe site-ul sau de Internet. El a anuntat ca Mariupol va deveni provizoriu capitala administrativa a regiunii Donetk.
Steagul ucrainean a fost arborat vineri la Mariupol, s-a felicitat ministrul de Interne Arsen Avakov.
Kremlinul a dat asigurari ca doua blindate ucrainene au traversat granita cu Rusia si au fost interceptate de graniceri.
Pentru evitarea repetarii unui astfel de incident, un guvernator miliardar ucrainean a propus un proiect de constructie a unui zid de 2.000 de kilometri cu sarma ghimpata la granita cu Rusia.

Igor Kolomoiski, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimata la 1,8 miliarde de doalri, numit recent guvenator al regiunii Dnipropetrovsk (est), considera ca o astfel de protectie este necesara pentru “a se evita orice incursiune din partea statului care desfasoara o politica agresiva fata de Ucraina”.

Luptele din sud-estul Ucrainei s-au soldat cu aproximativ 270 de morti.