Impozit de 85% pe salariile compensatorii primite de cei care au lucrat in companii de stat

Guvernul pregateste un impozit de 85% pe salariile compensatorii primite de cei care au lucrat in companii de stat, in acest sens aflandu-se in lucru o ordonanta de urgenta, transmite Gandul.

Ionel Blanculescu, consilier al premierului Victor Ponta, a declarat ca a avea salarii de 20.000 de euro, plus bonusuri, in conditiile in care un profesor, un doctor sau un inginer castiga 1.500 lei nu arata decat comportamentul mizer al unor oameni care se invart in zona politicului.

“Eu am inteles de la primul-ministru ca acest sistem de asa-zis aranjamente compensatorii, sa nu le zic salarii compensatorii, pentru ca au fost create chiar de persoanele respective, vor fi impozitate cu 85%, ceea ce inseamna ca acele aranjamente nu isi ating scopul. Pana la urma trebuie penalizat un comportament destul de mizer. Acei manageri si-au securizat postul de la stat incat creeaza invidie si celor de la privat, care poate au cifra de afaceri de miliarde pe an, dar nu se bucura de o astfel de iesire in caz de urgenta si cred ca ar trebui sa vedem goliciunea, nemernicia si mizeria spiritului uman pentru unele persoane care se invart si se situeaza in zona politicului, pentru ca fara politic nu ai acces in aceste zone, si sa vedem ca de fapt o parte dintre noi poarta aceasta amprenta a mizeriei umane. A-ti stabili salarii de 17.000 – 20.000 de euro cu bonusuri de cate 10, 12 ori cu iesiri de cate 500.000 de euro in conditiile in care un profesor, doctor, inginer castiga 1.500 lei mi se pare ca esti decazut intr-atat de mult incat nici nu merita sa mai discutam despre astfel de cazuri pe scena publica”, a declarat consilierul premierului.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), recent infiintata, ar urma sa asigure plata salariilor compensatorii din fonduri proprii care provind din cotizatiile firmelor ce actioneaza in aceste domenii.

Daniel Tudor, fostul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, va primi de la statul 19 salarii compensatorii, in valoare totala de 811.000 de euro, potrivit Romania TV, in timp ce fosta sefa de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Carmen Negoita, primeste 9 lefuri compensatorii ce insumeaza 160.000 de euro.

Foto: RTV