IMPOZIT PENTRU FIRME FARA ANGAJATI? Ce spune NOUL COD FISCAL

Firmele fara angajati ar putea plati un impozit fix catre stat, potrivit prevederilor din proiectul noului COD FISCAL. Daca va fi implementata, prevederea din noul Cod Fiscal privind impozitul minim de 1.500 de lei pentru microintreprinderile fara angajati ar putea duce la desfiintarea a cel putin 40.000 de firme, atrage atentia Consiliul National pentru IMM-uri. Proiectul noului Cod Fiscal are termen de 30 de zile pentru dezbatere.

Microintreprinderile fara angajati reprezinta 78,3% din totalul societatilor comerciale active, realizand o cifra de afaceri de numai 2,4%, din totalul cifrei de afaceri realizate de societatile comerciale din Romania, potrivit datelor prezentate de autoritati. Forta de munca angajata in microintreprinderi reprezinta 14% din totalul salariatilor din societatile comerciale care depun bilanturi contabile, iar 47,2% din microintreprinderi inregistrau pierdere neta la 31.12.2013.

Te-ar putea interesa si: NOUL COD FISCAL. CE SPUN PATRONATELE DIN ZONA IMM DESPRE IMPOZITUL FIX PENTRU FIRMELE FARA ANGAJATI

Ce modificari vrea sa faca Guvernul

1. Stabilirea unei cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati, dupa cum urmeaza:

1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
3% pentru microintreprinderile care au un salariat;
3% + 1.530 lei trimestrial, pentru microintreprinderile care nu au salariati;
3% pentru microintreprinderile care nu se incadreaza in prevederile lit.a) sau lit.b), si care se afla intr-una din urmatoarele situatii inscrise in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz: dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, nedesfasurarea de activitati.

Mondo News iti recomanda si: Ce prevede proiectul noului Cod Fiscal

2. Modificarea pragurilor

75.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2017
85.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor in anul 2018;
100.000 euro, pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor incepand cu anul 2019.

Guvernul asteapta beneficii precum:

– Cresterea numarului locurilor de munca cu circa 101.000.
– Cresterea profitului/reducerea pierderilor pentru microintreprinderile cu peste 2 salariati.
– Cresterea incasarilor la impozitul pe venit si contributii sociale daca o parte din aceste microintreprinderi isi vor schimba abordarea antreprenoriala si vor angaja unul sau doi angajati pentru a beneficia de impozitul de 1%.