Impozit urias pentru tranzactiile imobiliare speculative. Ce lovitura pregateste Guvernul

Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a anuntat pentru gandul ca in legea restituirii proprietatilor pe care Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament se va stipula un impozit de peste 50% pentru tranzactiile financiare speculative.

Potrivit ministrului, in Guvern si USL se discuta un impozit cuprins intre 50 – 84% pentru taxarea celor care vor fi despagubiti dupa ce au cumparat drepturi litigioase. “Intr-adevar, drepturile litigioase, cumparate si revandute sau sumele cu care vor fi despagubiti cei care au castigat de pe urma drepturilor litigioase vor fi impozitate, dar nu s-a luat o decizie finala politica si guvernamentala. Se va aplica un impozit cuprins intre 50 – 84% pentru ca se considera ca procentul care ramane la dispozitie este destul de bun ca rata a profitului”, a declarat pentru gandul Chitoiu.

Liberalul a precizat ca prevederile legii vor fi foarte clare si nu vor mai exista portite pentru cei care cumpara si revand drepturile litigioase. ‘Nu am facut o estimare cat se va castiga de pe urma acestui impozit. Pentru cel care vinde si revinde drepturile litigioase, profitul care ii ramane este destul de mare pentru o tranzactie financiara. Din punct vedere liberal, impozitarea trebuie sa fie cat mai redusa, dar la activitatile speculative nu se mai pune problema din punct de vedere al impozitarii, este o tranzactie financiara speculativa. Va fi un impozit special’, a subliniat ministrul de Finante Daniel Chitoiu.

La randul sau, vicepresedintele PNL, Tudor Chiuariu, a precizat ca aceasta masura are ca scop principal descurajarea speculei imobiliare. ‘Trebuie sa impunem, nu avem alta solutie legislativa decat sa impunem un impozit foarte mare asupra celor care cumpara drepturile litigioase. Va fi un impozit cuprins intre 50 – 84%’, a subliniat Chiuariu.

Potrivit acestuia, legea se aplica doar pentru viitor, dupa intrarea in vigoare. El l-a contrazis pe fostul premier Calin Popescu-Tariceanu, care a spus ca nu impozitul este principala problema a legii privind restituirea proprietatilor si ca se vor gasi solutii pentru a nu se plati acest impozit. Nu cred ca exista aceasta posibilitate, ori cumperi drepturile litigioase si din acel moment esti proprietar, ori nu le cumperi si ramai la mana celui care le detine. O intentie buna a noastra de a returna proprietatile a fost deturnata , a adaugat pentru gandul vicepresedintele PNL.

Tudor Chiuariu a declarat ca a propus ca impozitul pentru acest tip de tranzactii sa fie de 84%.O decizie finala a legii pentru restituirea proprietatilor urmeaza sa fie luata marti, in cadrul sedintei USL. La finalul acestei saptamani, mai multi lideri ai PNL, PSD si PC se vor intalni pentru a discuta pe marginea acestei legi.Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a criticat forma proiectului de lege discutat in Guvern. El s-a aratat deranjat ca despagubirile vor fi esalonate pana in 2027.