Impozite mai mici pentru romanii care isi reesaloneaza creditele la banca

Impozitele ar putea scadea in cazul romanilor care reusesc sa isi reesaloneze imprumuturile pe care le detin la banci. Anuntul a fost facut de Ministrul Finantelor Publice, prin vocea secretarului de stat Dan Manolescu, in cadrul Conferintei anuale de fiscalitate organizata de EY Romania.

“Exista o propunere care este analizata acum si cu partenerii internationali privind o metoda prin care creditele existente care sunt reesalonate printr-un acord cu banca sa genereze ulterior un eventual credit fiscal pentru diferentele care ar fi cauzate de reesalonare”, a declarat Manolescu.

Primele discutii in acest sens s-au derulat la nivelul BNR, cu participare Ministerului Finantelor ca parte in acest proces. S-au luat in calcul, pe de o parte, criteriile de reesalonare si, pe de alta parte, avantajele fiscale care urmeaza sa fie oferite celor care opteaza pentru aceste masuri.

“Este vorba de persoanele cu venit mediu care urmeaza sa primeasca o reducere din impozit pentru sumele suplimentare generate de reesalonare in perioada urmatoare. Nu s-a stabilit ferm plafonul de reducere a impozitului.

 Noi avem acum in sistemul fiscal acele deduceri care se acorda din baza de calcul pentru copii, pentru persoane aflate in intretinere. Acum s-a propus sa se scada direct din impozitul platit de catre contribuabil, nu din baza de calcul”, a mai spus secretarul de stat din MFP.

In urma aplicarii acestei masuri, care face parte din pachetul anuntat de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, pentru stimularea consumului,” acea diferenta pe care clientul o are de platit in plus la banca generata de reesalonare sa se plateasca din impozit, sa o plateasca statul”, a concluzionat Dan Manolescu.