IMPRUMUT de 200 milioane de euro de la BM pentru REDUCEREA ABANDONULUI scolar si universitar

Banca Mondiala (BM) a aprobat la inceputul acestei saptamani un IMPRUMUT de 200 milioane de euro pentru Proiectul privind invatamantul secundar, care urmeaza a fi implementat de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (MECS) in urmatorii sapte ani, se arata intr-un comunicat de presa al MECS.

“Banca Mondiala a sprijinit Ministerul Educatiei si Guvernul Romaniei inca din anii ’90, prin proiecte care au vizat reabilitarea scolilor si cresterea calitatii invatamantului preuniversitar, in general, si a celui din mediul rural, in particular. A sprijinit, de asemenea, prin asistenta tehnica si studii relevante reformele din invatamantul superior, finantarea pe elev in sectorul preuniversitar, dezvoltarea invatamantului romanesc, in ansamblu. Nu pot decat sa salut continuarea acestei colaborari ce reprezinta un semnificativ pas inainte pentru educatia din Romania”, a declarat ministrul Educatiei, SORIN CIMPEANU.

Proiectul privind invatamantul secundar (Romania Secondary Education Project – ROSE) are ca obiective principale cresterea ratei de tranzitie de la invatamantul secundar superior la invatamantul tertiar, respectiv sporirea sanselor studentilor romani de a finaliza cu succes studiile universitare. Concentrandu-se pe scoli cu un procent redus de promovare la examenul de Bacalaureat si pe grupuri de elevi si studenti expusi riscului de nepromovare, cu accent pe cei din grupuri dezavantajate, activitatile din cadrul proiectului vor urmari reducerea abandonului scolar si universitar, precum si cresterea numarului absolventilor de invatamant superior.

Citeste si: RALUCA TURCAN: REZULTATELE SIMULARII examenului de BACALAUREAT reprezinta un nou SEMNAL DE ALARMA pentru scoala romaneasca

Activitatile includ finantari acordate liceelor pentru a veni in sprijinul elevilor care se pregatesc pentru examenul de Bacalaureat si admiterea in invatamantul superior si care au nevoie de cursuri suplimentare de pregatire, consiliere si indrumare. De asemenea, va fi acordat sprijin si pentru actiuni extracuriculare sau pentru dotari. Pe langa interventiile directe de la nivelul unitatilor de invatamant, proiectul vizeaza si interventii sistemice, cum ar fi revizuirea programelor scolare, perfectionarea cadrelor didactice si revizuirea unor aspecte legate de cadrul national de evaluare si examinare menite a imbunatati calitatea educatiei in ciclul secundar superior. Suplimentar, universitatile publice vor primi finantari pentru derularea unor activitati de pregatire suplimentara, tutoriat, coaching, programe de vara tip „punte“ intre licee si universitati, precum si pentru dezvoltarea unor centre de invatare.

Citeste si: REZULTATE SIMULARE BACALAUREAT 2015: Ministerul Educatiei a centralizat NOTELE obtinute de elevii din clasele a XI-a si a XII-a

Incepand din anul 2013, BN a sprijinit si pregatirea unor strategii in domeniul educatiei, cum ar fi invatarea pe tot parcursul vietii, reducerea ratei de parasire timpurie a scolii, invatamantul tertiar, precum si consolidarea capacitatii institutionale a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Memorandumul de aprobare a raportului de negociere privind Acordul de imprumut dintre Romania si BM, in valoare de 200 milioane de euro in vederea sustinerii implementarii acestui proiect, a fost validat in sedinta de Guvern din data de 25 februarie 2015.

Sursa foto: jurnalul.ro