În 2018 au fost furate crypto monede în valoare de 1,1 miliarde de dolari

Compania Cybersecurity Carbon Black a anunțat că în prima jumătate a anului 2018 au fost furate crypto monede în valoare totală de aproximativ 1,1 miliarde de dolari, informează CNBC.

Compania de securitate a spus că infractorii profită de dark web pentru a facilita furtul de crypto monede pe scară largă. Estimările arată că există 12 000 de piețe și 34 000 de oferte asociate cu crypto monede de care pot profita hackerii. Dark web-ul poate fi accesat numai cu o aplicație software specială și permite utilizatorilor să rămână anonimi și, în cea mai mare parte, nedetectabili.

Strategul Cybersecurity Carbon Black, Rick McElroy, care a fost intervievat de CNBC, a spus că costurile de bază ale programelor malware sunt în medie de 224 de dolari și pot fi reduse la un nivel de 1,04 dolari. Potrivit acestuia, piața malware este în valoare de 6,7 milioane de dolari.

Raportul arată că furturile pot fi efectuate de carteluri de crimă organizată sau de bande criminale, dar de multe ori este vorba de un inginer foarte instruit care lucrează singur și caută un mijloc de venit suplimentar. După cum explică McElroy, furtul cibernetic este “destul de ușor de făcut” și oricine ar putea fi capabil, nu doar de grupurile notorii de hackeri. El a adăugat: “Aveți națiuni care predau codificarea, dar nu există locuri de muncă. Ar putea fi doar două persoane din România care au nevoie să-și plătească chiria”.

Citește și: HUOBI LANSEAZĂ UN FOND DE INVESTIȚII DE 93 DE MILIOANE DE DOLARI PENTRU SOCIETĂȚILE CARE FOLOSESC BLOCKCHAIN

Spre deosebire de operațiunile financiare bancare și convenționale, deținătorii de crypto monede nu au sprijin instituțional pentru a-și proteja economiile sau pentru a-și acoperi pierderile în caz de atacuri frauduloase ale hackerilor. McElroy a mai spus că: “De obicei, ne bazăm pe bănci, instrumentele sunt acolo, dar investitorii trebuie să știe cum să facă acest lucru. O mulțime de oameni nu sunt conștienți de această nouă aventură, oamenii folosesc portofelele de cloud și nu își asigură banii”.

Conform studiului, bursele de crypto monede au fost ținta cea mai populară pentru infractorii cibernetici în acest an, reprezentând 27% din atacuri.

Cointelegraph a raportat că echipa de securitate GuardiCore a descoperit o campanie de minare și de manipulare a traficului și de criptare a traficului. Campania numită Operațiunea Prowli a infectat peste 40.000 de mașini în diverse industrii, inclusiv în domeniul finanțelor, al educației și al guvernului.