In ciuda SECETEI DIN TARA, DANIEL CONSTANTIN se preocupa de EMBARGOUL ALIMENTAR impus de PUTIN

In timp ce Romania se confrunta cu o SECETA CUMPLITA, ministrul Agriculturii, DANIEL CONSTANTIN, este preocupat de EMBARGOUL IMPUS DE RUSIA LA EXPORTURI, informeaza Realitatea.

Daniel Constantin i-a transmis o scrisoare directorului general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Jose Graziano da Silva, in care s-a pronuntat in favoarea EFORTURILOR COMUNE pentru a OPRI RUSIA SA DISTRUGA PRODUSELE ALIMENTARE, aflate sub embargo, considerand, totodata, ca acestea ar trebui distribuite PERSOANELOR AFECTATE DE FOAMETE SI SECETA, din intreaga lume.

Cererea sa vine in contextul in care presedintele rus, VLADIMIR PUTIN, a emis, zilele trecute, un decret controversat prin care ALIMENTELE SUPUSE EMBARGOULUI impus de Occident sunt distruse, in loc sa fie DONATE SARACILOR.

CITESTE SI: RUSIA A EXTINS EMBARGOUL IMPUS PRODUSELOR AGROALIMENTARE EUROPENE

“Cred ca decretul emis de presedintele Federatiei Rusiei privind distrugerea produselor alimentare este INCOMPATIBILA (sic!) cu angajamentele acestei tari asumate ca membru al FAO. Aceste angajamente includ punerea in practica a rezolutiilor Conferintei FAO dedicata ”REDUCERII RISIPEI ALIMENTARE”, care a avut loc in Romania, in aprilie 2014”, a afirmat Daniel Constantin.

In opinia ministrului Agriculturii, produsele alimentare vizate de acest decret ar trebui sa ajunga la persoanele AFECTATE DE FOAMETE SI SARACIE din intreaga lume.

“Cred ca este de datoria noastra sa analizam urgent posibilitatea ca produsele alimentare care fac obiectul acestui decret sa fie distribuite persoanelor afectate de foamete si saracie din intreaga lume”, a spus Constantin.

De aproape un an, Rusia a interzis importul mai multor produse alimentare din tarile care au instituit sanctiuni impotriva Moscovei pentru presupusul sau rol in criza ucraineana, o decizie care a afectat in special SECTORUL AGRICOL EUROPEAN. In urma decretului semnat de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, aceste produse, care initial erau retrimise in tara lor de origine prin vama,vor fi distruse la fata locului de autoritati, acestea fiind confiscate fie la frontiera sau in magazine.

Personalitati din intreg spectrul politic au criticat, miercuri, aceasta decizie a autoritatilor, cerand ca produsele sa fie distribuite persoanelor defavorizate. O petitie semnata de sute de mii de persoane pe site-ul de internet Change propune ca produsele alimentare sa fie donate “veteranilor, persoanelor cu dizabilitati, familiilor cu multi copii si celor care au avut de suferit in urma unor dezastre naturale recent”.

CITESTE SI: PRODUCATORII DE FRUCTE SI LEGUME PERISABILE PRIMESC 125 DE MILIOANE DE EURO DE LA UE

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta, pe 13 august, ca producatorii de legume si fructe din Romania vor primi DESPAGUBIRI DIN FONDURILE UE in limita unei cantitati de 3.000 de tone, pentru retragerile de pe piata, nerecoltarea si recoltarea inainte de coacere, in urma prelungirii embargoului Federatiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, a anuntat, pe 13 august,

Aplicarea acestor masuri exceptionale incepe in 8 august 2015 si se termina la data epuizarii cantitatii de 3.000 tone sau la 30 iunie 2016.

Sursa foto: caleaeuropeana