In ROMANIA sunt peste 80.000 de victime ale SCLAVIEI MODERNE – RAPORT

Cazul oamenilor tinuti in sclavie la Berevoesti este socant, dar nu singular. Cel mai recent raport “Global Slavery”, realizat de “Walk Free Foundation”, estimeaza ca in Romania exista circa 80.000 de victime ale sclaviei moderne.

In Raportul “Global Slavery” pe 2016 sclavia moderna este definita drept situatia in care o persoana controleaza sau priveaza de libertate o alta cu scopul de a o exploata. Astfel de situatii sunt binecunoscute opiniei publice, printre ele regasindu-se retelele de postitutie sau de trafic de copii, dar si persoanele exploatate pentru munca fortata.

CITESTE SI: SCLAVIE IN ROMANIA: ZECI DE TINERI SI MINORI TINUTI IN LANTURI DE TRAFICANTII DE PERSOANE

Autorii raportului estimeaza ca in 2016 circa 45,8 milioane de persoane traiesc si muncesc in sclavie la nivel global, in jur de 1,24 milioane fiind in Europa. Conform raportului analizat de ProTV, Romania se afla in top 5, cu circa 80.200 de “sclavi”, adica 0,4 % din populatie. In raportul fundatiei se subliniaza faptul ca in tara noastra fenomenul este sustinut de “complicitatea fortelor de ordine, laxitatea deciziilor din justitie si lipsa unor mecanisme de protectie a victimelor”.

Cea mai afectata categorie este cea a persoanelor de etnie rroma, din cauza saraciei si a lipsei de educatie. Totusi, cele mai multe cazuri de sclavie se inregistreaza in randul femeilor fortate sa se prostitueze. Conform sursei citate, in cele mai multe dintre cazurile de prostitutie inregistrate in UE victimele erau de nationalitate romana. Grav este ca fenomenul se amplifica de la an la an, in loc sa fie atenuat, arata raportul.

In presa din Romania au aparut in ultimii ani numeroase cazuri de sclavie. De exemplu, in 2010, mai multi barbati din Constanta au fost gasiti ca fiind angajati ca zilieri, dar erau obligati la munca fortata, noaptea erau incuiati in grajd si batuti.

In Giurgiu, ProTV a semnalat un caz in care familiile isi inchiriau copiii unor arendasi locali, care ii obligau sa munceasca, situatii similare fiind inregistrate si in Vaslui, Covasna si Galati, unde minorii erau si batuti daca incercau sa se impotriveasca stapanilor.

La Vaslui trei copii cu varste intre 4 si 12 ani au fost gasiti de inspectorii de la Protectia Copilului muncind la camp si cu mainile pline de rani, iar la o stana din Galati zeci de oameni au fost gasiti muncind fortat, fara bani si uneori fara hrana, femeile fiind si violate. Mai mult, unii fusesera vanduti de familiile lor noilor stapani.

Sursa foto: realitatea