In Sectorul 1 s-au redeschis santierele pentru reabilitarea termica a blocurilor

In Sectorul 1 al capitalei au fost redeschise santierele pentru lucrarile de reabilitare termica, iar constructorii au montat deja schelele la 35 de blocuri din cele 190 pe care primaria acestei unitati administrative si-a propus sa le termoizoleze in acest an, au anuntat miercuri reprezentantii institutiei.

”Doresc sa-i asigur pe cetatenii Sectorului 1 ca, pana la finalizarea anveloparii tuturor blocurilor din aceasta zona administrativa, programul de reabilitare termica va continua in aceleasi conditii ca si pana acum – gratuit! Am decis ca in anul 2014 sa acceleram reabilitarea blocurilor pentru ca toti locuitorii sa se bucure in cel mai scurt timp de beneficiile termoizolarii”, a declarat Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.

De la inceputul programului, in anul 2008, un numar 628 de blocuri au fost anvelopate in Sectorul 1, ceea ce reprezinta aproximativ 65 la suta din totalul imobilelor eligibile de a intra in program. Pana la sfarsitul anului 2015, administratia locala si-a propus sa finalizeze programul de reabilitare termica.

In Sectorul 1, odata cu anveloparea gratuita a blocurilor proprietarii primesc gratuit si certificatul de performanţa energetica al cladirii. Certificatul energetic se acorda pe bloc si nu pentru fiecare apartament in parte.

Citeste si: Reabilitarea termica a blocurilor ar putea baga primariile bucurestene in incapacitate de plata

Incepand cu data de 20 iulie 2013, data la care a intrat in vigoare legea care reglementeaza performanţa energetica a locuinţelor, proprietarii de imobile nu-si mai pot vinde sau inchiria locuinţa in lipsa certificatului energetic. Astfel, contractul de vanzare-cumparare si cel de inchiriere pot fi anulate daca locuinţa nu este auditata din punct de vedere energetic. Mai exact, proprietarul este obligat sa puna la dispoziţia potenţialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificatul energetic. Certificatul energetic este un document oficial valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atesta performanţa energetica a cladirii si a instalaţiilor aferente.

Lucrarile de interventie la anveloparea blocurilor de locuinte constau in: izolarea termica a peretilor exteriori; inlocuirea ferestrelor si a usilor exterioare existente, inclusiv tamplaria aferenta accesului in blocul de locuinte cu tamplarie performanta energetic; termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planseului peste ultimul nivel, in cazul existentei sarpantei; izolarea termica a planseului peste subsol, in cazul in care, prin proiectarea blocului sunt prevazute apartamente la parter; lucrari de demontare a instalatiilor si a echipamentelor montate, aparent pe fatadele/terasa blocului de locuinte, precum si remontarea acestora dupa efectuarea lucrarilor de reabilitare termica, precum si lucrari de refacere a finisajelor anvelopei.