Înălțarea Domnului. Când se vopsesc ouăle roșii

Înălțarea Domnului este o mare sărbătoare creștină, care comemorează ridicarea la cer a lui Isus Hristos, la 40 de zile după Înviere, când s-a arătat apostolilor. Ziua sfântă se celebrează prin respectarea unor tradiții și credințe, lăsate în lume din moși-strămoși. “Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”

Înălțarea Domnului va fi sărbătorită, anul acesta, joi 28 mai, conform calendarului creștin-ortodox.  Începând din secolul al IV-lea, sărbătoarea se celebrează, atât în Răsărit, cât și în Apus, la 40 de zile după Paști, într-o zi de joi. Înainte de fixarea acestei zile, evenimentul era comemorat la Rusalii. În unele țări din Europa occidentală, dacă Înălțarea nu este sărbătoare legală, celebrarea liturgică se trasferă în duminica imediat următoare.

Pentru Înălțarea Domnului, ouăle se vopsesc chiar în ziua marii sărbători, fiind și ultima zi din an când se mai vopsesc și împart ouă roșii. Acestea se duc la Biserică, iar la finalul slujbei se dau de pomană celor care au mai puțin. După Înviere, în Biblie scrie că Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer în prezența lor.

În popor se mai spune că a mai fost un martor, pe nume Ispas, un cioban care a fost ascuns după pietre, povestind apoi ce a văzut. De aceea, sărbătoare se mai numește și Ispas. Așadar, dat fiind că acest eveniment a avut martori, salutul ”Hristos s-a înălțat” și replica lui se spune doar în ziua Înălțării, chiar dacă între credincioși salutul se mai folosește zece zile, până la vecernia din seara dinainte de Cincizecimi ori Rusalii.

Sursa foto: creștin-ortodox