Inca o EXPLOZIE SOLARA de clasa X s-a produs ieri. Soarele se afla in perioada de activitate maxima

Oamenii de stiinta monitorizeaza atent, in aceasta perioada, activitatea solara. Si asta pentru ca marti s-a produs cea de-a treia explozie solara de clasa maxima in decurs de o saptamana.

Potrivit Institutului rus de Geofizica-Aplicata, explozia solara de clasa X2.3 s-a produs marti, la ora 21:54 GMT, aceasta fiind a treia explozie de clasa maxima din ultima saptamana.

Zona in care s-a produs aceasta explozie este situata la marginea de vest a discului solar. Oamenii de stiinta spun ca explozia s-a produs intr-o zona “geomagnetic ineficienta”, adica ejectia de plasma nu poate ajunge pe Terra si nu poate cauza tulburari geomagnetice.

La 25 octombrie, doua explozii solare consecutive de clasa X s-au produs in sectorul solar 1882, unde asemenea fenomene nu au fost observate din mai 2013. Acestea au fost urmate de o serie de explozii de clasa M.

Soarele se afla in perioada cea mai activa a acestui ciclu solar, dar efectele simtite pe Pamant au fost minore pana acum. In perioada de activitate maxima a ciclului solar, aurora polara este mai pronuntata, iar oamenii de stiinta asteapta in continuare explozii solare, bazandu-se pe cercetarile cu privire la steaua care a fost analizata inca din 1843.

In functie de puterea radiatiilor X, exploziile solare se impart in cinci clase: A, B, C, M si X. Clasa minima A0.0 corespunde puterii de radiatie de pe orbita Pamantului (aproximativ 10 nanowati pe metru patrat). La trecerea catre urmatoarea litera, puterea radiatiei creste de zece ori.