Incarcerare mai scurta pentru Relu Fenechiu?

relu_fesapunaru-transporturi

 Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare  si isi asteapta, din arestul Politiei Judetene Iasi, mandatul de executare. Politicianul ar putea iesi, insa, mai devreme din penitenciar, daca implineste anumite conditii. Cel mai devreme, Fenechiu ar putea fi eliberat dupa 3 ani si 4 luni.

“Va fi introdus intr-un regim de carantinare si de observare timp de 21 de zile. Fiecare nou detinut, fie ca este in arest preventiv sau condamnat definitiv, are acelasi traseu custodial.

Depinde de regimul de executare la care va fi incadrat, care va fi stabilit de catre o comisie la maximum 30 de zile de la depunere. De regula, orice persoana poate fi transferata daca penitenciarul respectiv nu are regimul de executare la care acesta a fost condamnat”, a explicat purtatorul de cuvant al inchisorii, Gabriela Topoliceanu.

Citeste si: Relu Fenechiu s-a predat Politiei Judetene Iasi, dupa care va fi transferat la penitenciar

Regimul de detentie va fi stabilit, in urmatoarele 30 de zile, de catre o comisie speciala.  Relu Fenechiu, acesta ar putea fi eliberat dupa cel putin trei ani si patru luni (n.r.- in cazul condamnarilor de maximum 10 ani se executa doua treimi din pedeapsa), daca fostul ministru munceste in timpul detentiei.

“Perioada poate scadea in cazul in care detinutul munceste in timpul incarcerarii. Pentru patru zile de munca in folosul penitenciarului acestuia i se scade o zi, la fel si in cazul a trei zile muncite in afara penitenciarului”, a declarat Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iasi.

Vulpe a precizat ca eliberarea conditionata poate fi luata in calcul mai devreme numai in cazul in care un condamnat realizeaza o lucrare stiintifica sau o inventie. In astfel de situatii, perioada care urmeaza sa fie scazuta din pedeapsa se calculeaza de catre o comisie de specialitate.