Incasarile bugetare au scazut in februarie cu 3,1 la suta

Incasarile bugetare au scazut in februarie cu 3,1 la suta comparativ cu aceeasi luna din 2013, dupa ce in luna ianuarie au inregistrat un salt de 10 la suta, potrivit zf.ro.

Daca in ianuarie incasarile din TVA si accize au sustinut cresterea veniturilor, in februarie veniturile din cele doua categorii de taxe s-au prabusit. La TVA, a doua sursa de venituri ca importanta la bugetul consolidat, declinul incasarilor a fost in februarie de 12 la suta. Totodata, sumele colectate din accize au scazut cu peste 8 la suta fata de februarie 2013.

„Executia bugetara pe primele doua luni a fost slaba, mai ales pe partea de venituri bugetare, unde sunt semne de ingrijorare. In plus, deficitul bugetar pe primele doua luni este mai mare decat in perioada similara a anului 2013, in conditiile in care anul 2014 trebuie sa aduca o reducere a acestuia. Este greu insa sa tragem o concluzie foarte transanta dupa primele doua luni. Dar la nivel de colectare a veniturilor lucrurile par ca nu s-au imbunatatit si cred ca trebuie luate masuri mult mai hotarate“, a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Citeste si: Guvernul introduce acciza la carburanti si promite masuri de sprijin pentru transportatorii “corecti”

Pe ansamblul primelor doua luni din 2014 veniturile bugetare au inregistrat o crestere de doar 4,1 la suta comparativ cu aceeasi perioada din 2013, mai lenta decat avansul cheltuielilor, de 5,8 la suta. La sfarsitul lunii februarie veniturile au ajuns la 30,5 miliarde lei, iar cheltuielile totalizau 33,5 miliarde lei. Indicatorii economici au inregistrat insa cresteri in ultimele trimestre. „In acest context, este greu de inteles de ce veniturile bugetare nu captureaza aceasta evolutie a economiei“, a mai spus seful Consiliului Fiscal.

Sursa foto: Romania Libera