INCENDIAR LOTERIA ROMANA este anchetata pentru FRAUDA. PREJUDICIUL este URIAS

Conturile LOTERIEI ROMANE au fost blocate de procurori pentru venituri din jocuri de noroc fara licenta. PREJUDICIUL estimat: peste 100 de milioane de euro. Alte 130 de milioane de euro ar fi incasari ilegale.

INVESTIGATIA PENALA. In acelasi dosar mai sunt urmarite penal trei companii private cu actionariat grecesc: LOTROM, INTRACOM si INTRALOT. Procurorii au calculat pana acum un prejudiciu provizoriu de peste 100 de milioane de euro, pentru ca Loteria a facut bani din aparate electronice de tip “slot machine”, cunoscute publicului larg drept “pacanele”, fara sa aiba licenta. In plus, anchetatorii vor sa recupereze alte 130 de milioane de euro de la LOTERIA ROMANA si  de la cele trei companii private pentru veniturile incasate ilegal dupa 2009, cand o ordonanta de urgenta a schimbat regulile pe piata jocurilor de noroc. ”Chiar de la intrarea in vigoare a acestui act normativ, exista obligatia LOTERIE ROMANE de a solicita autorizarea anuala a fiecarui aparat in parte (8.000 de lei/an) si licentierea jocului de noroc ( 25.000 de lei/an)”, sustin procurorii. Ancheta a fost inceputa de politistii antifrauda in 2010 si preluata in acest an de procurorii de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB). Afacerea cu “pacanele” s-a bazat pe un contract secret, incheiat, in 2003, intre Loterie si cele trei firme private.

CITESTE SI: DOSARUL LOTERIA II: GEORGE COPOS, SORIN PANTIS si CAMELIA VOICULESCU vor fi audiati la Tribunalul Bucuresti

Compania nationala LOTERIA ROMANA este lider detasat pe aceasta piata, cu peste 1.109 de spatii in care sunt amplasate aparate electronice “slot machine”. In Bucuresti, compania statului detine 105 astfel de unitati.

SCHEMA AFACERII. LOTERIA ROMANA a luat 6.263 de aparate electronice de la LOTROM, contract finantat de celelalte doua companii din grupul grec. Banii urmau sa fie returnati din incasari. Doar ca, potrivit acordului comercial incheiat, aparatele au fost inregistrate pentru un alt joc de noroc -“video-loterie” -, care este taxat diferit. De fapt, problemele sunt chiar mai vechi. Inca din 2006, LOTERIA ROMANA ar fi trebuit sa plateasca taxe speciale pentru “pacanele”. Procurorii acuza faptul ca, sub clauzele secrete, LOTERIA ROMANA a facut, in realitate, afaceri cu alte jocuri de noroc decat cele pentru care avea licenta. De aici ar proveni incasarile suplimentare si prejudiciul provocat bugetului de stat.

CINE SUNT BENEFICIARII. Compania Lotrom a fost infiintata in anul 2000 de doua companii conectate la un miliardar grec, KOKKALIS SOKRATIS. Mai apoi au intrat in afacere si companii offshore legate de GEORGE COPOS – eliberat marti din inchisoare dupa ce a fost condamnat anul trecut pentru o alta afacere penala cu LOTERIA ROMANA.

CITESTE SI: DOSARUL LOTERIA II: Discutarea cazului va fi reluata de la zero dupa 6 ani 

KOKKALIS SOKRATIS, 75 de ani, este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 1,6 miliarde de euro. El a fost principalul actionar al echipei de fotbal Olimpiakos Pireu si al multinationalei INTRALOT – detinatoare a majoritatii actiunilor LOTROM si activa in afaceri cu jocuri de noroc in peste o suta de companii din intreaga lume. O investigatie a jurnalistilor germani a aratat ca miliardarul elen a fost ofiter STASI – fosta politie secreta din Germania de Est. KOKKALIS a fost implicat personal si in afacerile filialelor sale din Bucuresti.

Sursa text: riseproject.ro