INCENDIU la bordul unui feribot italian aflat in GRECIA. Romanca aflata la bord a fost salvata, anunta MAE

INCENDIU la bordul unui feribot italian aflat in GRECIA. Romanca aflata la bord a fost salvata, anunta MAE

Un INCENDIU a izbucnit duminica dimineata la bordul unui FERIBOT italian, aflat intr-o zona cu conditii meteorologice nefavorabile in largul GRECIEI, iar o operatiune de salvare este in curs pentru EVACUAREA celor 477 de persoane de pe ambarcatiune, a anuntat Paza de Coasta elena, relateaza AFP. O romanca aflata printre cei 477 de pasageri a fost salvata, informeaza MAE.

Ministerul de Externe a precizat ca femeia aflata pe feribotul italian la bordul caruia a izbucnit un incendiu a luat legatura cu mama sa, careia i-a transmis ca a fost salvata de o nava in cursul dupa-amiezii de duminica.

Feribotul “Norman Atlantic” a plecat din portul grec Patras duminica dimineata, la ora locala 5.30 (5.30, ora Romaniei), catre portul italian Ancona. Ambarcatiunea a emis un semnal de ajutor in timp ce se afla la aproximativ 61 de kilometri de insulita greaca Othonoi. Potrivit autoritatilor portuare elene, echipajul este alcatuit din 22 de italieni si 34 de greci. Nicio victima nu a fost anuntata pana la ora 8.15 GMT (10.15, ora Romaniei), iar operatiunile de salvare se desfasurau in conditii “deosebit de dificile si complicate”, cu rafale de vant cu puterea de 10 pe scala Beaufort (care are 12 trepte) ploaie torentiala si grindina, potrivit ministerului.

Incendiul se pare ca a izbucnit pe puntea pentru masini, pe care se aflau aproximativ 200 de vehicule. Insa caldura a cuprins rapid intreaga nava. “Talpile de la incaltaminte incepeau sa ni se topeasca, in cabina de receptie”, a declarat pentru televiziunea greaca Mega unul dintre pasagerii deja transferati catre alta nava.

La ora 18:30, MAE a anuntat ca romanca aflata la bord a fost salvat de o nava aflata in apropiere, in timp ce presa internationala a scris ca un pasager a murit, iar un altul a fost ranit. Pana la ora 19:00, autoritatile reusisera sa salveze doar o treime dintre cei 477 de pasageri.

UPDATE ora 18:30 Romanca aflata la bordul feribotului a fost salvata, anunta MAE.

“Pe parcursul zilei, in baza informatiilor obtinute de la autoritatile elene, au fost efectuate verificari complexe pe teritoriul Romaniei cu scopul identificarii familiei cetatenei romane. In urma verificarilor efectuate, cu sprijinul competent al Ministerului Afacerilor Interne al Romaniei, un reprezentant al Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe a reusit sa o identifice si sa poarte recent o discutie telefonica cu mama cetatenei romane, ocazie cu care a rezultat ca persoana de cetatenie romana i-a comunicat telefonic mamei, in cursul dupa-amiezii, ca a fost salvata de o nava aflata in apropiere. Avand in vedere informatiile obtinute, toate reprezentantele diplomatice si consulare ale Romaniei in Italia si în Grecia depun toate eforturile pentru identificarea locatiei unde va ajunge persoana.”, precizeaza Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat.

UPDATE ora 17:57 Conform BBC, o persoana care se afla pe feribot a murit, iar o alta a fost ranita. Paza de Coasta italiana a anuntat ca a găsit cadavrul unui barbat – un grec potrivit Atenei – care, in opinia autoritatilor, s-a aruncat in mare după ce incendiul a izbucnit in garajul feribotului, in noaptea de sambata spre duminica. Cadavrul barbatului se afla, duminica seara, la bordul navei de patrulare care se indrepta catre Brindisi, in Italia.
Miltiadis Varvitsiotis, ministrul Marinei Comerciale, a declarat ca este o operatiune de salvare extrem de complicata.

“Vizibilitatea este foarte redusa, iar conditiile meteo sunt dificile, insa suntem increzatori, pentru ca in zona se afla foarte multe nave care participa la misiune”, a precizat oficialul grec.

UPDATE ora 16.00 Comunicatul MAE remis presei:

“In urma demersurilor initiate de Ambasada Romaniei la Atena, a fost obtinuta lista de pasageri a navei Norman Atlantic care efectua o cursa intre Grecia si Italia. Lista de pasageri cuprinde si o persoana in dreptul careia se mentioneaza cetatenia romana, nefiind precizat prenumele, ci doar numele. In acest context, misiunea diplomatica romana a initiat un nou demers pe langa autoritatile elene competente, inclusiv prin biroul atasatului roman de interne la Atena, pentru a primi datele complete ale numelui si prenumelui apartinand persoanei de cetatenie romana mentionat in lista.

Sunt asteptate clarificari din partea autoritatilor elene pentru stabilirea cu certitudine a datelor de identificare ale persoanei pe care autoritatile o anunta ca avand cetatenie romana. Mentionam ca, in prezent, operatiunile de salvare a pasagerilor si a membrilor echipajului se afla in plina desfasurare, Ambasada Romaniei la Roma si Consulatul General al Romaniei la Bologna fiind in legatura cu autoritatile italiene competente. Pe masura ce vom afla informatii actualizate, vi le vom comunica, in timp util.”

UPDATE ora 15.50 Un roman s-ar afla printre pasagerii feribotului italian la bordul caruia a izbucnit, duminica, un incendiu, potrivit listei pasagerilor publicata de presa elena, preluata de site-ul albanez albeu.com. Conform listei publicate de presa elena, la bordul feribotului care facea legatura intre Grecia si Italia s-ar afla pasageri de diverse nationalitati, printre care si un roman.

O operatiune de salvare era in curs in largul Greciei duminica dimineata, in pofida unor rafale de vant violente, in vederea evacuarii celor 477 de persoane de la bordul unui feribot italian, pe care a izbucnit un incendiu, au anuntat autoritatile grecesti, relateaza AFP. Printre acesti pasageri se afla 268 de greci, potrivit Ministerului Marii. Potrivit autoritatilor portuare elene, echipajul este alcatuit din 22 de italieni si 34 de greci.

UPDATE 12.47:  Operatiunea de salvare a celor 466 de persoane aflate pe feribotul italian care a luat foc duminica in timpul unei curse intre Grecia si Italia este ingreunata de marea agitata si furtuna puternica, relateaza DPA.

“Operatiunea de salvare este una dintre cele mai complicate, din cauza marii agitate, ploii si furtunii puternice”, a declarat ministrul marinei comerciale din Grecia, Miltiade Varvisiotis. Vizibilitatea este slaba, ceea ce impiedica navele pazei de coasta sa se apropie de vas, a adaugat acesta.

Marina militara italiana a trimis trei elicoptere iar paza de coasta italiana — doua barci pentru a ajuta la salvarea pasagerilor aflati pe feribotul cuprins de foc, scrie agentia EFE. Elicopterele ar urma sa lanseze plute de salvare pe mare.

Potrivit EFE, 150 de persoane au fost mutate deja in barci de salvare. Restul pasagerilor asteapta pe punte sa fie evacuati.

Echipajul este format din 56 de membri, greci si italieni.

Incendiul a izbucnit in cursul noptii de sambata spre duminica in garajul feribotului, unde se aflau 222 de vehicule, si s-a extins rapid pe vas. Cauzele declansarii incendiului nu sunt cunoscute.

FERIBOTUL “Norman Atlantic” a plecat din portul grec Patras duminica dimineata, la ora locala 5.30 (5.30, ora Romaniei), catre portul italian Ancona, si a emis un SEMNAL de AJUTOR in timp ce se afla la 33 de mile maritime (aproximativ 61 de kilometri) de insulita greaca Othonoi.

Stire in curs de actualizare.

Sursa foto: jurnalul.ro