Incepe TOAMNA ASTRONOMICA

Echinoctiul de toamna in acest an are loc pe 22 septembrie la 05 h 29 m (Timp Legal Romanesc) si este momentul in care anotimpul autumnal iși intra cu adevarat in drepturi.

Ziua scade treptat, iar noaptea va deveni tot mai lunga pana la producerea solstitiului de iarna, la 22 decembrie.

Echinoctiul de toamna reprezinta momentul, in care, Soarele in mișcarea sa aparenta anuala trece prin punctul de intersectie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egala cu noaptea in orice loc de pe Pamant. Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare, in zona Polului Nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a Polului Sud, Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de sase luni, pana la momentul echinoctiului de primavara.

Citeste si: Incepe primavara astronomica

Echinoctiul se produce de doua ori pe an, primavara și toamna. Echinoctiul de toamna are loc cand Soarele traverseaza ecuatorul din emisfera nordica in cea sudica, in momentul in care longitudinea aparenta a Soarelui este de 180 grade. In aceasta zi, in emisfera australa incepe primavara.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeași data datorita faptului ca anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De cand a fost alcatuit calendarul gregorian (1582), echinoctiul de toamna a avut loc la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, datele mai des intalnite sunt 22 sau 23 septembrie.

Citeste si: ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA 2014, sarbatorit de Google printr-un doodle

Cele doua puncte de pe ecliptica, in care se afla Soarele in momentul echinoctiului, se numesc puncte echinoctiale, fiind denumite punctul vernal și, respectiv, punctul autumnal.

Sursa foto: realitatea.net