INCHISORI CIA: POLONIA se va supune deciziei DEFINITIVE a CEDO de a desfasura o ancheta

Varsovia se va supune deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) conform careia POLONIA a gazduit pe teritoriul sau o INCHISOARE SECRETA a CIA, a declarat miercuri ministrul polonez de externe, GRZEGORZ SCHETYNA, relateaza Reuters.

INCHISORI CIA. “Ne vom supune deciziei. Suntem nevoiti sa facem acest lucru. Este o chestiune de cateva saptamani”, a declarat seful diplomatiei, la postul public de radio. Decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg conform careia Polonia a gazduit pe teritoriul sau o INCHISOARE SECRETA a CIA a devenit definitiva marti, dupa ce instanta europeana a respins solicitarea de reexaminare a verdictului depusa de guvernul polonez.

INCHISORI CIA. Conform deciziei, Polonia trebuie sa plateasca acum compensatii unui palestinian si unui saudit incarcerati intr-o INCHISOARE CIA de pe teritoriul polonez. Totodata, autoritatile de la Varsovia trebuie sa finalizeze rapid o ancheta penala care sa stabileasca daca oficialitati poloneze se fac vinovate de faptul de a fi permis ca pe teritoriul tarii sa functioneze o INCHISOARE a CIA.

CITESTE SI: Parlamentul European REIA ANCHETA asupra INCHISORILOR CIA in statele membre, inclusiv Romania

“Ne vom supune sentintei. Este o chestiune (care va fi adresata) in urmatoarele saptamani”, a spus ministrul la postul public de radio.  Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a refuzat, marti, sa reconsidere decizia sa potrivit careia Polonia a gazduit o INCHISOARE CIA, decizie care obliga acum Varsovia sa ii traga la raspundere pe oficialii polonezi care au permis functionarea acestui penitenciar. 

INCHISORI CIA. Decizia initiala, din iulie anul trecut, includea o solicitare ca Polonia sa desfasoare, rapid, o ancheta penala in cazul INCHISORII CIA si sa plateasca despagubiri de 230.000 euro pentru doi barbati care au fost inchisi acolo.  In decembrie anul trecut, fostul presedinte polonez Aleksandr Kwasniewski a afirmat ca interogatoriile violente practicate de CIA pe teritoriul Poloniei au incetat, in urma presiunilor poloneze, in 2003.

INCHISORI CIA. Acesta a confirmat, in acelasi timp, ca aceste procedee, care includeau si tortura, au fost practicate in Polonia de agenti CIA, dupa ce autoritatile poloneze au pastrat o tacere totala timp de ani de zile, adapostindu-se in spatele secretului anchetei derulate de sase ani de parchetul din Cracovia, fara vreun progres vizibil. “Atunci cand americanii au practicat aceste activitati de o maniera atat de secreta, au aparut ingrijorari. Imediat, autoritatile poloneze au actionat pentru a le pune capat si aceste activitati au fost oprite, la presiunea Poloniei”, a spus el.

INCHISORI CIA. Kwasniewski, presedinte al Poloniei in perioada 1995 – 2005, a povestit ca i-a expus aceasta problema presedintelui George W. Bush “in biroul oval al Casei Albe”, in 2003. Potrivit acestuia, seful executivului american a aparat activitatile CIA, afirmand ca acestea aduc “importante beneficii in materie de securitate”.

CITESTE SI: Raportul privind practicile CIA confirma implicarea Romaniei, afirma avocatul lui Al-Nashiri 

INCHISORI CIA. Dar “i-am spus lui Bush ca aceasta cooperare se termina si s-a terminat”, a adaugat fostul presedinte polonez. Potrivit acestuia, cooperarea cu americanii si in special cu serviciile de informatii a fost benefica pentru Polonia. “Nu a existat amenintare terorista in Polonia (…) Stiam pe cine trebuie sa oprim la granita”, a explicat el. Kwasniewski a aparat acordul pe care l-a acordat initial acestui program, amintind miile de americani morti in atentatele din 11 septembrie si contextul ” razboiului impotriva terorismului declarat de NATO, unde Polonia este membru”.

Sursa foto: bbc.co.uk