INCIDENT NEOBISNUIT in Harghita: O parte din CASCADA CU APA TERMALA din Toplita s-a PRABUSIT

O parte din CASCADA CU APA TERMALA din Toplita, care este rezervatie de interes national, s-a PRABUSIT peste un drum de acces catre un sat, din cauza fenomenului de inghet-dezghet.

Primarul municipiului Toplita, Stelu Platon, a declarat ca in cursul zilei de luni s-au dislocat aproximativ 100 metri cubi de roca calcaroasa din cascada cu apa termala si s-a blocat drumul de acces spre satul Zapode, limitrof municipiului, pe o distanta de 50 metri. Incidentul nu a provocat victime, dar a deteriorat foarte mult aspectul monumentului natural.

“Este un versant si apa vine din zona statiunii Banffy si deverseaza peste acest versant. In timp, depunerile calcaroase au creat o formatiune geologica foarte frumosa, estetica, spectaculoasa, natura stie sa lucreze, e adevarat ca are nevoie de mult timp. Din pacate, aspectul estetic s-a dus pe apa sambetei, dar apele mezotermalele deverseaza in continuare peste acest versant, prin acea cascada, numai ca s-a deteriorat foarte tare situl in sine, aspectul”, a declarat Stelu Platon, citat de Agerpres.

Citeste si: CASCADA BIGAR, transformare SPECTACULOASA in urma gerului. GALERIE FOTO

Acesta a spus ca fenomenul este unul natural si este explicabil, tinand cont de depunerile de roci calcaroase nu sunt “stabilizate”, iar in ultimele zile au fost diferente foarte mari de mari de temperatura care au provocat prabusirea unei parti din versant. Stelu Platon a explicat ca aceasta cascada ingheata foarte rar, dar un astfel de fenomen a avut loc zilele trecute, cand mercurul termometrelor a aratat minus 29 de grade, dupa care s-a incalzit si chiar s-au inregistrat precipitatii sub forma de ploaie.

“Apa cand pleaca din izvoare are 26 grade, se mai raceste cand ajunge in cascada dar foarte, foarte rar se intampla sa inghete. Ei bine, anul acesta a inghetat si cred ca si acesta este unul din motivele pentru care s-a ajuns la aceasta situatie”, a spus primarul din Toplita

Primarul municipiului a tinut sa adauge ca exista pericolul ca si alte bucati din versant sa se prabuseasca.

“Partea proasta este ca acest pericol inca persista, pentru ca exista portiuni foarte mari din acest versant peste care se scurg apele mezotermale, care se gasesc in aceeasi situatie. Se vede cu ochiul liber ca exista fisuri, asa incat pericolul nu este inlaturat in totalitate. (…) Sunt doua aspecte clare: de siguranta, pentru ca pericolul nu a fost inlaturat, existand prin aceasta alunecare de teren si in al doilea rand vorbim si de un monument al naturii care era foarte frumos”, a punctat Stelu Platon.

Citeste si: Cascada BIGAR, comparata de Huffington Post cu o scena din filmul Disney “Mica Sirena”. GALERIE FOTO

Potrivit primarului din Toplita, se va cauta o solutie impreuna cu specialistii de protectia mediului pentru un eventual proiect de consolidare.

Potrivit directorului Agentiei de Protectie a Mediului Harghita, Domokos Laszlo, fenomenul este unul natural, de eroziune si se vor cauta solutii impreuna cu autoritatile locale privind protectia cascadei, intrucat Agentia nu are fonduri pentru consolidare.

O echipa de comisari de mediu si specialisti in protectia mediului urmeaza sa se deplaseze la fata locului, pentru a dispune masurile care se impun.

Intre timp, autoritatile locale au luat masuri pentru degajarea drumului local afectat de alunecarea de teren.

CASCADA CU APA TERMALA de la Toplita, declarata rezervatie de interes national in anul 2000, se intinde pe o suprafata de 0,50 hectare. Aceasta reprezinta o cadere de apa termala, cu temperatura cuprinsa intre 26-28 grade, cu un continut ridicat de carbonat de calciu, care isi schimba in permanenta aspectul datorita depunerii de travertin, fapt care o face foarte spectaculoasa.

CASCADA CU APA TERMALA de la Toplita este unica formatiune de acest fel din Romania si a doua din Europa.

Caderea de apa cu temperatura de 28 de grade avea caracteristici unice, fiind singura cascada din tara noastra care isi schimba culoarea datorita depunerilor de travertin din straturile inferioare.

Sursa foto: harta.toplita.rou.ro