INCIDENTE ELECTORALE ALEGERI PREZIDENTIALE. MAI: 375 de sesizari, 190 neconfirmate. LIVE TEXT

INCIDENTE ELECTORALE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014 TURUL II.  Presedintele unei sectii de votare din localitatea hunedoreana Bucurescii Bradului a pierdut stampila de control a sectiei, motiv pentru care urnele au fost deschise cu o intarziere de o ora si 25 de minute, dupa ce a fost rezolvat acest incident, conform Biroului Electoral Judetean Hunedoara.

UPDATE 20.10Plangere ACL Cluj impotriva presedintelui unei sectii ce nu a permis completarea declaratiilor afara

ACL Cluj a depus plangere penala impotriva presedintelui unei sectii de votare din municipiu, pentru impiedicarea exercitarii drepturilor electorale, dupa ce ar fi refuzat sa permita completarea in afara sectiei a declaratiilor pe proprie raspundere necesare votantilor de pe liste suplimentare. Intr-un comunicat de presa, reprezentantii ACL Cluj spun ca au depus la Parchetul Judecatoriei Cluj o plangere penala impotriva presedintelui sectiei de votare nr. 49 din Cluj-Napoca, Daniela Marian, pentru infractiunea de impiedicare a exercitarii drepturilor electorale.

Conform sursei citate, aceasta a refuzat sa permita completarea declaratiilor pe proprie raspundere, necesare votarii pe listele suplimentare de catre persoanele care nu au domiciliul in localitate, in afara sectiei de vot, asa cum prevad reglementarile in vigoare.

Potrivit sursei citate, “presedintele BEJ Cluj si loctiitorul acesteia i-au adus la cunostinta Danielei Marian faptul ca legea permite completarea declaratiilor si in afara sectiei de vot, insa aceasta nu a dorit sa se conformeze, solicitand in continuare cetatenilor care doreau sa voteze pe listele suplimentare sa le completeze in interiorul sectiei de votare, ceea ce a ingreunat foarte mult procesul electoral”.

Reprezentantii ACL Cluj au cerut masuri pentru sanctionarea Danielei Marian si audierea presedintelui BEJ Cluj, Monica Trofin, a loctiitorului acestuia, a reprezentantului ACL Cluj in sectia de votare, Maria Avram, precum si a celorlalti reprezentanti ai partidelor politice aflati in sectia de votare.

UPDATE 20.05: MONICA DAJBOG, purtatorul de cuvant al MAI, a sustinut o declaratie de presa la ora 20.00 in care a anuntat ca pana la ora respectiva au fost inregistrate 375 de sesizari, 224 in mediul rural, 160 dintre ele nefiind confirmate. “Au fost semnalate 47 de contraventii pentru care s-au platit amenzi in cuantum total de aproape 40.000 de lei. 44 de persoane sunt cercetate, dintre care una in stare de retinere”, a mai spus MONICA DAJBOG. Urmatoarea informare asupra incidentelor electorale va avea loc luni dimineata.

UPDATE 19.35Secretarul Consiliului Judetean Buzau, Laurentiu Gavrila, a depus, duminica, plangere penala dupa ce alesi locali din judet ar fi primit sms-uri semnate de el, in care se arata ca primarii trebuie sa aiba in vedere prevederile articolului 291 Cod Penal, privind traficul de influenta.

Secretarul Consiliului Judetean (CJ) Buzau, Laurentiu Gavrila, a declarat ca mai multi alesi locali din judet ar fi primit sms-uri semnate de el, in care se arata ca ar trebui sa aiba in vedere prevederile articolului 291 Cod Penal, privind traficul de influenta. Gavrila a precizat ca mesajul respectiv nu a fost trimis de el si ar avea rolul de a sugera ca in judetul Buzau au loc fapte ce contravin legii.

”Astazi, in jurul orei 16.00, am fost informat ca a fost trimis un sms, in numele meu si cu semnatura mea, prin care sugerez ca reprezentantii autoritatilor locale, in exercitarea atributiilor de serviciu, trebuie sa aiba in vedere, pe parcursul acestei zile, prevederile art 291 Cod Penal, traficul de influenta. Aceasta este o situatie de natura a sugera ca in judet se petrec fapte care contravin legii si, in contextul zilei de astazi, are rolul de a ii intimida pe cei care il primesc. Vreau sa ii informez pe toti cei are au primit acest sms ca acesta nu imi apartine si ca astazi voi formula plangere penala in vederea identificarii si tragerii la raspundere a celor vinovati”, a declarat pentru MEDIAFAX Laurentiu Gavrila.

Continutul mesajului este urmatorul: ”Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase direct sau indirect pentru sine sau pentru altul savarsita de o persoana care are influente sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca-l va determina pe acesta sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Laurentiu Gavrila”. 

UPDATE 19.00: Bistrita: Primar PDL, reclamat de PSD la BEJ ca ar fi amenintat localnicii sa mearga la vot

PSD Bistrita-Nasaud a sesizat Biroul Electoral Judetean ca primarul comunei Matei, Vasile Encian (PDL), merge la locuintele oamenilor si ii ameninta ca nu le va mai elibera niciun document din Primarie daca nu participa la vot, reclamatia fiind redirectionata spre Politie, in timp ce edilul neaga.

Judecatorul Cristina Frentiu, loctiitor al presedintelui BEJ Bistrita-Nasaud, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca PSD Bistrita-Nasaud a reclamat ca primarul comunei Matei, Vasile Encian (PDL), merge la locuintele oamenilor “si le influenteaza intentia de vot, amenintandu-i ca nu le va elibera niciun document din cadrul Primariei Matei”.

“PSD solicita aplicarea masurilor legale. Noi am directionat sesizarea la Politie fiindca e intemeiata pe articolul 55 litera t, care spune ca, in acest caz, competenta revine organelor de Politie”, a spus Frentiu. Judecatorul a declarat ca PSD nu mentioneaza in plangere faptul ca primarul din Matei ar indemna oamenii sa voteze un anumit candidat si nici nu prezinta probe in acest sens, dar ca Politia va fi cea care va stabili daca sesizarea este intemeiata.

Contactat telefonic, primarul Vasile Encian (PDL) a declarat ca acuzatiile sunt nefondate.

“Daca vreti, eu ma pun in genunchi si jur ca nu e adevarat. La mine in comuna nu e teroare, eu nu fac asa ceva. Nu am conditionat in viata vietii mele pe nimeni. Oamenii sunt liberi sa faca ce vor. Va jur”, a spus el. BEJ Bistrita-Nasaud a mai fost sesizat, de data aceasta verbal, de presedintele sectiei de votare din Satu Nou ca o femeie, reprezentanta a PNL, “se plimba in zona de votare influentand alegatorii”.

“Presedinta sectiei de votare s-a adresat direct organelor de Politie sa faca verificari. Am dedus ca doamna aceea ar fi localnica”, a spus Frentiu. In Bistrita-Nasaud, sunt asteptati la urne 262.104 de cetateni cu drept de vot, in judet fiind amenajate 313 sectii de votare, din care 57 in municipiul Bistrita.

Pana la ora 16.00, votasera 44,68% dintre alegatorii din Bistrita-Nasaud, fata de 35,08% in primul tur. Pe liste suplimentare au votat 8.927, fata de 7.339 in primul tur, iar cu urna mobila 1.874, fata de 1.060 in primul tur de scrutin.

UPDATE 18.35: Brasov: Proces de votare intrerupt 30 minute la o sectie din Codlea din cauza unei pene de curent

Procesul de votare la sectia nr. 185 din municipiul Codlea, judetul Brasov, a fost intrerupt de la ora 17.15 din cauza unei pene de curent, acesta fiind reluat dupa o jumatate de ora.

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Judetean Brasov, Claudiu Petra, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca la ora 17.15 la sectia de votare 185 din municipiul Codlea s-a intrerupt procesul de votare din cauza unei pene de curent.

Defectiunea tehnica a fost remediata dupa aproximativ o jumatate de ora, iar procesul de votare a fost reluat la ora 17.45, fara a se inregistra incidente.

De asemenea, reprezentantul BEJ Brasov a mai precizat ca la patru sectii de votare – trei din municipiul Brasov si una de la Moieciu de Sus – s-au epuizat autocolantele cu timbrele “votat”, deoarece reprezentantii sectiilor respective nu au completat corect procesele-verbale de predare-primire.

Sectiile respective au primit ulterior un supliment de autocolante, potrivit sursei citate.

UPDATE 18.10Jumatate din orasul aradean Curtici a ramas fara energie electrica, duminica, in jurul orei 16.40, iar in toate cele cinci sectii de votare din localitate procesul electoral a fost oprit aproximativ zece minute, pana cand au fost aprinse lumanari si au fost aduse lanterne.

Primarul orasului Curtici, Nicolae Aanitei, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca o pana de curent afecteaza jumatate de oras, incepand de la ora 16.40, iar in acea zona a localitatii se afla toate cele cinci sectii de votare, care nu mai au energie electrica. Potrivit sursei citate, procesul de votare a fost intrerupt complet timp de zece minute.

“A durat putin sa ne reorganizam. Am cautat lanterne si am aprins lumanari, dupa care am redeschis cele cinci sectii de votare”, a spus edilul. Si presedintele Biroului Electoral Judetean Arad, Daniela Munteanu, a declarat ca procedura de vot a fost reluata, iar la ora transmiterii acestei stiri in continuare nu este curent electric la sectiile de votare din Curtici.

Referitor la aceasta situatie, ACL Arad a transmis un comunicat de presa in care arata ca “in mod dubios, in Curtici s-a intrerupt curentul, iar oamenii nu pot vota”. “Conducerea Aliantei Crestin Liberale Arad transmite ca exista toate sansele ca prezenta foarte mare a romanilor la urne, lucru care i-a speriat pe reprezentantii PSD, sa fi contribuit la caderea curentului la Curtici, pentru a se incerca stoparea procesului electoral”, spun reprezentantii ACL Arad.

Primarul orasului spune ca votul nu va mai fi intrerupt, chiar daca nu se reia alimentarea cu electricitate. Prezenta la vot in judetul Arad a fost, pana la ora 16.00, de 40,65%.

UPDATE 17.10: Pana la aceasta ora au fost inregistrate 218 sesizari, dintre care 90 nu au fost confirmate pana la aceasta ora, a anuntat MONICA DAJBOG, purtatoarea de cuvant a MAI. Au fost aplicate amenzi in cuantum total de 14.000 de lei, a mai adaugat ea. Cel mai grav caz este cel inregistrat in Timis, pe numele unui student care a sustras dintr-o sectie de votare un buletin de vot in alb intocmindu-se un DOSAR PENAL.

Un numar de 218 sesizari legate de incalcari ale actelor normative ce privesc desfasurarea alegerilor au fost inregistrate duminica, pana la ora 17.00, in toata tara, 90 dintre acestea fiind neconfirmate, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Cele mai multe aspecte sesizate au vizat continuarea propagandei electorale si posibile situatii de turism electoral si de corupere a alegatorilor, a precizat Dajbog.

“Pana la acest moment, au fost sesizate 45 de situatii privind posibile infractiuni. Toate sunt in curs de verificare, iar acolo unde se constata existenta unor indicii de incalcare a legii se vor face investigatii conform competentelor legale”, a mai spus purtatorul de cuvant al MAI.

Tot pana la ora 17.00, s-au dat sanctiuni pentru 32 de contraventii, respectiv noua avertismente scrise si amenzi in valoare de 14.100 de lei.

Intr-unul dintre cazuri sesizate, politistii bucuresteni efectueaza cercetari pentru impiedicarea exercitarii drepturilor electorale fata de presedintele unei sectii de votare din sectorul 2. Acesta nu i-a permis sa voteze unui alegator car are domiciliul in Targoviste, dar resedinta in Sectorul 1, indrumandu-l catre sectia de votare de la adresa de resedinta, a spus Dajbog.

In judetul Timis, politistii au intocmit dosar penal pentru furt pe numele unui student care, dupa ce a votat, a luat de pe masa comisiei un buletin de vot nestampilat si a parasit sectia de votare. Tanarul a fost oprit de catre fortele de ordine, iar buletinul de vot a fost recuperat.

Un alt dosar penal a fost deschis in judetul Neamt, intr-un caz de completare in fals a unor cereri pentru urna speciala.

De asemenea, politistii din Giurgiu fac cercetari dupa ce o persoana a reclamat ca a fost agresata de un cetatean in momentul in care ar fi vrut sa sesizeze o incalcare a legislatiei electorale.

In judetul Vaslui, un barbat din comuna Miclesti a fost sanctionat contraventional de catre jandarmi cu amenda de 300 de lei, dupa ce a facut scandal intr-o sectie de votare din localitate.

In Dolj, o femeie a fost, si ea, sanctionata contraventional cu 1.500 lei, pentru ca a sfatuit un barbat in varsta de 76 de ani sa voteze cu un anumit candidat.

Potrivit MAI, referitor la sesizarile privind cazurile de turism electoral, Politia verifica fiecare situatie in parte, pentru a stabili cu certitudine daca aspectele semnalate se confirma sau nu. “Precizez ca Politia Romana a organizat astazi (duminica – n.r.) 513 de filtre in intreaga tara, pentru a verifica legalitatea efectuarii transportului public de persoane”, a mai spus purtatorul de cuvant al ministerului.

UPDATE 15.55Numele unui soldat roman ucis la datorie in Afganistan, in 2011, a fost descoperit pe listele  electorale de la o sectie din Craiova. DETALII AICI.

UPDATE 15.40: La Paris, un barbat in varsta care statea la coada sa voteze a lesinat si si-a spart capul cand a cazut.  La locul incidentului a sosit sosit un echipaj al serviciilor franceze de urgenta care i-au acordat romanului primul ajutor.

UPDATE 15.10: Denisa Binisor, observator independent la sectia vot 136 din satul Naipu (comuna Ghimpati, judetul Giurgiu) sustine ca a fost agresata de primar deoarece a cerut presedintelui sectiei de vot sa nu i se mai permita accesul primarului in sectie si pentru ca ar fi sesizat mai multe nereguli ce se petreceau acolo. Aceasta a depus si plangere la Politie, sustinand ca primarul a venit sa faca scandal dupa ce observatorul a facut o fotografie in sectia de vot la un geam care a fost desigilat si a incercat sa-i ia telefionul din mana si a tras-o de par, informeaza Hot News.ro.

UPDATE 14.50: 79 de sesizari privind posibile contraventii sau infractiuni electorale la turul II al alegerilor prezidentiale s-au inregistrat duminica la nivel national, angajatii MAI stabilind ca 25 nu se confirma, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al institutiei, Monica Dajbog, intr-o declaratie de presa.

Majoritatea sesizarilor, circa 70%, au fost inregistrate in mediul rural iar 72% din reclamatii au fost primite prin sistemul de urgenta 112.

“In prezent se fac verificari in 20 de situatii de posibile infractiuni electorale si mai multe fac referire la cazuri de corupere a alegatorilor. Toate se afla in cercetarea structurilor de politie pentru a se vedea daca se confirma sau nu”, a spus Dajbog.

In ceea ce priveste contraventiile, MAI a anuntat ca au fost aplicate noua sanctiuni in valoare de 7.500 lei si doua avertismente scrise. Majoritatea acestora s-au dat pentru continuarea propagandei electorale si sfatuirea alegatorilor cu ce candidat sa voteze.

UPDATE 13.20O femeie din Bucuresti, care a mers s-si exercite dreptul la vot, a aflat la urne ca altcineva a votat in locul ei. VEZI VIDEO AICI.

UPDATE 12.45Mai multe masini de taxi apartinand companiei Pelicanul aduceau mai multe persoane la sectiile de vot de la scoala nr. 179 din sectorul 1 al Capitalei, care mergeau pe rand sa voteze, fiind asteptate de taxi, informeaza Hotnews.ro.

La scoala nr. 179 din sectorul 1 Bucuresti, unde sunt organizate sectiirle 80,81 si 82,  a fost remarcat acest lucru de la primele ore ale diminetii. 

UPDATE 12.17: O STAMPILA a fost FURATA din sectia de votare numarul 323 din BUCURESTI! In acest moment a fost sesizata Politia care face investigatii in acest caz. Sectia de votare urmeaza sa fie inchisa pentru cercetari si pentru intocmirea unei PLANGERI PENALE.

UPDATE 12.15: Un tragic INCIDENT a avut loc intr-o comuna din judetul Vrancea dupa ce un barbat, in varsta de 66 de ani, a DECEDAT la scurt timp dupa ce iesise de la vot. Potrivit primelor informatii, barbatul avea probleme cardiace si a MURIT dupa ce parcursese aproximativ 100 de metri dupa plecarea din sectia de votare!

UPDATE 11.45: O ROMANCA  a lesinat in timp ce statea la coada in fata unei sectii din LONDRA! Femeia a fost transportata in interiorul sectiei, ulterior fiind preluata de o ambulanta si dusa la un spital londonez.

UPDATE 11.00: MONICA DAJBOG, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a declarat ca pana la ora 11.00 au fost inregistrate 6 incidente electorale, cel mai grav fiind acela din judetul Bacau unde unui barbat, in varsta de 35 de ani, i-a fost intocmit DOSAR PENAL dupa ce a fost surprins fotografiindu-si buletinul de vot dupa ce aplicase stampila pe el.  “Infractiunea este de violare a confidentialitatii votului, asa cum este prevazuta si pedepsita de art. 389 din Codul Penal”, a precizat Dajbog.

Un alt dosar penal a fost intocmit in judetul Gorj pentru un barbat de 58 de ani care a agresat fizic si verbal un batran in apropierea sectiei de votare. Prima sanctiune contraventionala a fost aplicata de catre politistii din Calarasi, care au amendat cu 1.500 de lei un cetatean, pentru continuarea propagandei electorale. 

Referitor la situatia dintr-un sat din judetul Bistrita-Nasaud, unde mai multi localnici au gasit in fata caselor pungi cu alimente, purtatorul de cuvant al MAI a precizat ca, in prezent, se fac verificari “pentru a se stabili daca se intrunesc elemente constitutive ale unei infractiuni”.

UPDATE 10.20: Bistrita-Nasaud: Pungi cu alimente atarnate de portile unor localnici.

“Pentru sectia numarul 320 s-a dispus confectionarea unei noi stampile de control. Dupa ce stampila a fost confectionata si transportata la sectia de votare, procesul de votare a inceput la ora 8,25”, a declarat duminica, pentru Agerpres.

CITESTE SI: VOT IN DIASPORA. Mii de oameni stau la coada la Paris si Torino. Sunt cozi si la Chisinau si Munchen. UPDATE 

De asemenea, in cauza vor fi efectuate cercetari pentru a se afla imprejurarile in care a avut loc acest incident, deoarece presedintele sectiei de votare nu avea dreptul sa scoata stampila de control din incinta sectiei. 
In judetul Hunedoara au fost infiintate 524 de sectii de votare, la urne fiind asteptati 400.252 de alegatori inscrisi pe listele permanente. Cei mai multi alegatori sunt in municipiile Hunedoara (63.196 persoane), Deva (60.481) si Petrosani (36.755), iar cei putini sunt in comunele Batrana (122), Bulzestii de Sus (252) si Bunila (301 persoane).

Subrefectul Cristi Misaila, secundul din Institutia Prefecturii Vrancea, promoveaza pe pagina sa de Facebook imaginea candidatului PSD la alegerile prezidentiale 2014, desi statutul ii interzice acest lucru, relateaza Adevarul.ro.

Presedintele unei sectii de votare din Maracineni (Buzau) a fost preluat de o ambulanta si transportat la spital, duminica, la scurt timp de la deschiderea urnelor, dupa ce i s-a facut rau, in timp ce presedintele unei alte sectii de votare din judet nu s-a putut prezenta pentru ca s-a imbolnavit.

Potrivit presedintelui Biroului Electoral Judetean (BEJ) Buzau, judecatorul Mihail Stanescu, doua cazuri neprevazute s-au inregistrat la deschiderea urnelor, insa in nicio situatie nu a fost afectat procesul electoral.

CITESTE SI: ALEGERI PREZIDENTIALE. Romania voteaza ACUM. Peste 18 milioane de romani sunt asteptati la urne. LIVE TEXT 

Conform sursei citate, presedintelui unei sectii de votare din localitatea Maracineni i s-a facut rau la scurt timp de la deschiderea urnelor. Presedintele sectiei de votare, o femeie, a suferit o cadere de glicemie, motiv pentru care a fost solicitata o ambulanta care a preluat-o si transportat-o la spital.

Presedintele BEJ a spus ca procesul electoral nu a fost afectat, conducerea sectiei fiind preluata de loctiitorul presedintelui.

Sursa foto: realitatea.net