INCIDENTE la granita dintre Ungaria si Serbia: 29 de persoane au fost arestate, inclusiv un “terorist”. UPDATE

Situatia de la granita dintre Serbia si Ungaria devine din ce in ce mai tensionata, dupa ce autoritatie de la Budapesta au inchis frontiera.

UPDATE 23:10: Ungaria a anuntat miercuri ca a arestat 29 de migranti in timpul ciocnirilor de la frontiera sa din sud cu Serbia, inclusiv unul pe care l-a descris drept “terorist identificat”, informeaza Reuters.

Gyorgy Bakondi, consilier de securitate al premierului VIKTOR ORBAN, a declarat ca 20 de ofiteri de politie au fost raniti in violente, in timp ce migrantii aruncau cu pietre si bucati de beton in politistii care foloseau tunuri cu apa si gaze lacrimogene. 

“Politia a capturat de asemenea un terorist identificat”, a mai anuntat Bakondi la televiziunea de stat M1, fara a da mai multe detalii, noteaza Reuters. 

UPDATE 20:35: Zeci de migranti au reusit sa intre miercuri seara pe teritoriul Ungariei, dupa mai bine de o ora de confruntari cu politistii ungari la punctul de trecere a frontierei Roszke-Horgos, venind dinspre Serbia, transmit AFP si Reuters.

Ei au reusit sa smulga grilajul pus de-a latul celor doua cai de acces catre Ungaria, dupa care au avansat, iar fortele de ordine ungare s-au retras 50 de metri si au ripostat cu gaze lacrimogene. 

In confruntari au fost raniti cel putin douazeci de politisti ungari, potrivit guvernului de la Budapesta. 

Migrantii, originari din Orientul Mijlociu, mai ales din Siria si Irak, par sa nu profite de intrarea pe teritoriul ungar, ci mai degraba ‘sa-si regleze conturile’ cu fortele de ordine ungare, care incepand de luni noaptea le impiedica trecerea spre Europa Occidentala. 

La inceputul serii, circa 20 de politisti sarbi au intervenit la randul lor in incercarea de a-i convinge pe migranti sa renunte la intentia de a intra in Ungaria. Responsabilul cu refugiatii in guvernul sarb, Aleksandar Vulin, s-a deplasat in persoana la locul incidentelor pentru a calma situatia. 

Anterior, autoritatile de la Budapesta au cerut Serbiei sa actioneze contra migrantilor care ”ataca” politia ungara la granita comuna. 

”Un grup de migranti agresivi ataca politia ungara cu pietre si bucati de beton”, a declarat ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, pentru postul public de televiziune. ”Acest atac vine din Serbia, de pe teritoriul sarb. De aceea, i-am cerut ferm omologului meu sarb sa le ceara autoritatilor sarbe sa actioneze imediat impotriva acestui grup de migranti agresivi”, a spus seful diplomatiei ungare. 

Acesta este primul incident de acest tip inregistrat dupa ce Ungaria si-a inchis frontiera cu Serbia, pe 15 septembrie la ora 00:00. 

Stire initiala

Ciocniri violente au loc miercuri dup-amiaza in zona de granita, unde refugiatii incearca sa forteze cadrul construit de autoritatie maghiare. 

CITESTE SI: VICTOR PONTA continua razboiul cu UNGARIA: Atitudinea maghiarilor nu are nici o legatura cu ideea de EUROPA

Politia a raspuns cu tunuri cu apa si gaze lacrimogene, in timp ce imigrantii au ripostat cu pietre.

CITESTE SI: MINISTRUL DE EXTERNE AL UNGARIEI, PETER SZIJJARTO, II DA PESTE NAS PRIM-MINISTRULUI VICTOR PONTA

Sursa foto: obiectivbr