INCREDEREA ROMANILOR in JUSTITIE a SCAZUT cu 13%

Datele Eurobarometrului Comisiei Europene arata ca doar 35% dintre romani au in prezent incredere in justitie si sistemul judiciar, cu 13 procente mai putin fata de anul 2015, scaderea fiind cea mai mare inregistrata de o institutie europeana intr-un timp atat de scurt, informeaza Mediafax.

Potrivit datelor Eurobarometrului pentru primavara anului 2016, 60% dintre cei chestionati au declarat ca au tendinta sa nu creada in justitia din Romania, in crestere cu 12% fata de 2015. Dintre cei intervievati, 5% au declarat ca nu stiu.

In studiul “Barometrul increderii in institutii”, realizat de IRES in perioada 9-10 martie 2015, justitia se bucura de cote inalte de incredere: DNA (63%), DIICOT (peste 50%), iar ICCJ (48%). Scaderea fata de Eurobarometrul de anul trecut ar fi cea mai mare inregistrata intr-un timp atat de scurt. In cadrul Eurobarometrului, 72% dintre respondentii romani au declarat ca au incredere in Armata, in scadere cu patru procente fata de 2015.

CITESTE SI: BREXIT: CETATENII DIN GERMANIA, FRANTA, SUEDIA SI FINLANDA NU VOR CA BRITANICII SA PRIMEASCA PRIVILEGII DE LA UE

De asemenea, la nivel national, aproximativ 50% dintre cetateni au incredere in politie, in crestere cu 1% fata de valorile inregistrate in toamna anului trecut. Cat priveste Guvernul, 24% dintre cei chestionati au declarat ca au incredere in aceasta institutie, in crestere cu un procent fata de ultimul Eurobarometru. In cazul Administratiei Publice, procentul de incredere este de 30%, iar la autoritatile publice regionale si locale de 35%, in crestere cu trei procente.

A crescut procentul si in cazul partidelor politice, la 13%, cu un plus de 1% fata de toamna anului trecut. In schimb, Parlamentul a inregistrat o scadere a increderii de trei procente, ajungand la un procent de 14% in 2016.

Terorismul este perceput ca o problema in Romania de 3% din populatie in scadere cu 3 procente fata de valorile inregistrate in toamna anului trecut, mult sub valorile medii inregistrate la nivel european (16-18%) si in marja celor de la nivel regional (Bulgaria 3% si Ungaria 4%).

Sondajul pentru Eurobarometrul primavara 2016 a fost realizat in perioada 21-31 mai 2016.

Sursa foto: gandul