Increderea romanilor in NATO, in scadere

Alianta Nord-Atlantica se bucura de multa si foarte multa incredere din partea a 50,5 la suta dintre romani, potrivit datelor cumulate din opt cercetari care au fost realizate in perioada martie 2013 – martie 2014 de INSCOP Research si care au fost prezentate luni.

Totodata, cercetarile arata ca 49,5 la suta dintre respondenti au incredere putina si foarte putina in NATO.

In luna martie a anului trecut 52,1 la suta dintre romani afirmau ca au incredere multa si foarte multa in NATO, insa anul acesta, in aceeasi luna, ponderea acestora a scazut la 48,5 la suta.

Conform INSCOP, barbatii au incredere mai mare in NATO – 52,7 la suta dintre acestia spunand ca au incredere multa si foarte multa in Alianta, fata de femei, care au incredere multa si foarte multa in NATO in proportie 48,4 la suta.

De asemenea, persoanele din categoria 18-49 de ani au incredere mai multa in NATO, peste 52 la suta sustinand ca au incredere multa si foarte multa in Alianta, in timp ce persoanele de peste 50 de ani au sustinut acest lucru in proportie de 47 la suta.

Si persoanele cu studii superioare au o incredere semnificativ mai mare in NATO (54,7 la suta incredere multa si foarte multa, 45,3 la suta putina si foarte putina). Cercetarile arata ca 46,8 la suta dintre romanii cu studii primare au incredere multa si foarte multa in Alianta Nord Atlantica, 53,2 la suta – putina si foarte putina, persoanele cu studii medii – 49,5 la suta incredere multa si foarte multa si 50,5 la suta – putina si foarte putina incredere.

O incredere mai mare in NATO au si persoanele cu venituri mari, 56 la suta raspunzand ca au incredere multa si foarte multa, iar 44 la suta, putina si foarte putina. Romanii fara venit sau cu venituri mici au incredere multa si foarte multa in NATO in proportie de 49,7 la suta, in timp ce 50,3 la suta au raspuns ca au incredere putina si foarte putina. 50,3 la suta dintre cei cu venituri medii au raspuns ca au incredere multa si foarte multa in Alianta, iar 49,7 la suta – putina si foarte putina.

Citeste si: Dusa: Avioane americane F-16 vor veni saptamana viitoare in Romania pentru exercitii

Cel mai mare nivel de incredere in NATO se inregistreaza in cazul locuitorilor din Moldova-Bucovina (54,2 las uta incredere multa si foarte multa), urmati de locuitorii din Banat-Crisana-Maramures (52,1a la suta), Muntenia-Oltenia-Dobrogea (51,9 la suta) si Transilvania (42,2 la suta).

Cercetarile se bazeaza pe datele culese in opt sondaje din cadrul proiectului “Barometrul de opinie publica — Adevarul despre Romania” realizate de INSCOP Research la comanda Adevarul. Sondajele au fost realizate in perioada martie 2013 — martie 2014 (martie, aprilie, mai, iulie, septembrie, noiembrie 2013, ianuarie, martie 2014).

Volumul esantionului pentru fiecare sondaj a fost de aproximativ 1.050 de persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani, tipul esantionului fiind multistratificat, probabilistic. Eroarea maxima admisa a datelor pentru fiecare sondaj este de ±3 la suta.

Sursa foto: rbnpress.info