INCREDIBIL. Finlanda va trimite la Eurovision o trupa formata din barbati cu handicap mintal

Trupa punk Pertti Kurikan Nimipäivät, formata din patru barbaţi care sufera de handicap mintal, va reprezenta Finlanda la concursul muzical Eurovision 2015, care se va desfasura in luna mai, la Viena.

Trupa Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) a castigat finala selectiei nationale a Finlandei, care a avut loc sambata seara, la Helsinki, si a fost organizata de YLE, televiziunea publica din aceasta tara. Membrii trupei PKN au fost desemnati castigatori, cu piesa “Always I Have To/ Aina mun pitää” (“Mereu trebuie sa”, n.r.), invingand alti opt finalisti, potrivit eurovision.tv.

Cei patru membri ai trupei Pertti Kurikan Nimipäivät, toti cu varsta in jurul a 40 de ani, sufera de dificultati de invatare (handicap intelectual sau retardare mintala, n.r.), potrivit Medifax, care citeaza theguardian.co.uk.

Melodia “Always I Have To/ Aina mun pitää” vorbeste despre neplacerea de a face lucruri pe care societatea ii obliga pe oameni sa le faca, cum ar fi sa se spele si sa manance corect. Totodata, intentia trupei este sa atraga atentia asupra problemelor oamenilor cu dificultati de invatare.

Juriul de la Helsinki a ales o alta melodie ca fiind castigatoare, dar votul publicului, care si-a exprimat optiunile prin telefon si care a contat 90% in clasamentul final, a stabilit ca trupa punk PKN Pertti Kurikan Nimipäivät sa reprezinte Finlanda la concursul Eurovision, care va avea loc pe 19, 21 si 23 mai la Viena.

Cei patru membri ai trupei Pertti Kurikan Nimipäivät s-au intalnit la un atelier cultural pentru persoane cu dificultati de invaţare. Un documentar despre aceasta trupa, intitulat “The Punk Syndrome”, a fost lansat in 2012 si a castigat mai multe premii atat in Finlanda, cat si in alte tari.

Concursul Eurovision se va desfasura la Viena, Austria, in 19, 21 si 23 mai. Romania va participa in prima semifinala a concursului, cea din 19 mai, alaturi de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia si Ungaria.

Sursa foto www.theguardian.co.uk