INCREDIBIL! Transplantul de cap uman ar putea deveni realitate in 2017

Chirurgul italian Sergio Canavero a dezvaluit presei ca peste 2 ani ar putea realiza primul transplant de cap de la o persoana al carei organism nu mai este functional la o alta cu organismul sanatos, dar fara activitate cerebrala. 

Italianul nu ar fi primul care isi propune realizarea acestui experiment medical. In istorie, au existat mai multi savanti care au pus bazele acestui principiu, ce-i drept pe animale. Medicul rus Vladimir Demihov a reusit in anii ’50 un transplant al unui cap de caine la un alt caine, obtinand un caine care traia cu 2 capete. Savantul Robert White, a transplantat capul unei maimuțe pe corpul altei primate în 1970, care a decedat 9 zile mai tarziu din cauza unei reactii de respingere imunitara.

Chirurgul Sergio Canavero, directorul grupului Advanced Neuromodulation din Torino, a propus in premiera un experiment de transplant de cap uman in 2013 si este increzator ca a descoperit o tehnica de transplant care sa depaseasca problemele intampinate de pionierii din acest domeniu. Acesta a declarat ca toate tehnicile necesare operatiei se afla deja pe piata, insa trebuie puse laolalta pentru asigurarea succesului interventiei. 

Operaţia va costa 10,2 milioane de euro, iar scopul principal il constituie sansa la viata a persoanelor paralizate sau care au suferit vatamari majore la nivelul coloanei vertebrale. De asemenea, persoanele cu maladii musculare grave, cele bolnave de cancer, dar si oamenii care sufera de boli neuronale degerative, precum screloza laterala amiotrofica (boala de care sufera omul de stiinta Stephen Hawking) ar putea beneficia de aceasta operatie, in cazul in care se va realiza fara riscuri majore. 

“Noul trup va proveni de la un donator aflat în moarte cerebrala. Atat donatorul cat si pacientul vor trece printr-o separare a capetelor de coloanele vertebrale in acelasi timp, cu ajutorul unei lame foarte bine ascutite. Capul pacientului va fi apoi mutat langa corpul pacientului si atasat de acesta cu ajutorul unui “lipici” special, denumit polietilen glicol, care va avea scopul de a uni fasciculele nervoase din creier si cele din maduva spinarii” a declarat Sergio Canavero.

Profesorul Canavero considera ca, din punct de vedere etic, aceasta procedura ar putea fi efectuata doar atunci cand oamenii nu mai au nicio speranta de supravietuire.

Chirurgul italian Sergio Canavero are deja o lista foarte mare de clienti potentiali si isi va prezenta planurile in detaliu la o prestigioasa conferinta medicala din această vara, unde va incerca sa obtina sprijinul de care are nevoie pentru a reusi primul transplant de cap, in 2017.