INCREDIBIL! Un SAT din Romania s-a transformat intr-o MICA AFRICA

Temperaturile tot mai ridicate din ultimii ani au transformat un sat din Romania intr-un loc exotic. Am putea sa-i spunem “mica Africa”, tinand cont ca intr-o comuna din judetul Timis, o ulita intreaga este plina de bananieri. Tot in Banat oamenii au cultivat arbori de cauciuc, lamai, cactusi ori arbori de vanilie.

Doi tineri din Timisoara se numara printre banatenii pentru care ingrijirea plantelor exotice a devenit o activitate curenta. Raul Constantinescu si Cezar Fleseriu au o gradina plina de bananieri.

„Desi toti bananierii nostri se dezvolta bine, acesta pur si simplu nu s-a mai oprit. Avem mare grija de ei. Inainte de venirea iernii ii acoperim cu saci, infasurati in frunze si punem peste trunchiuri butoaie. In aprilie dam jos butoiul, iar in iunie are deja frunze noi”, spunea acum ceva timp Raul Constantinescu.

In gradina celor doi se gasesc si sapte palmieri. 

Citeste si: Cele mai frumoase sate din Romania – Carpinet, locul care te vindeca de boli. FOTO

Si in comuna Peciu, tot din judetul Timis, un localnic si-a plantat in gradina bananieri. Deocamdata, nu au rodit, insa le merge bine, iar oamenii spera ca intr-o zi vor manca banane romanesti.

In urma cu cativa ani a plantat doi banani in fata casei. Barbatul i-a inmultit de-a lungul anilor si le-a impartit si vecinilor, asa ca ulita comunei s-a umplut de banani. Iosif Farcas: “Uite, numa’ cati pui a facut si acum practic nu am sa le dau la oameni deocamdata. Pe astia daca i-as scoate acum, pana la toamna ar ajunge sa se dezvolte.”

Citeste si: Singurul magazin de haine tiganesti din Europa se afla in Romania. Comenzile vin din Franta si chiar din Rusia

Anul trecut, cand vremea a fost suficient de calda, pomii exotici au facut si fructe, insa nu au ajuns la maturitate, scrie site-ul stirilor Pro TV.

Domnul Stefan, un consilier local din Timisoara, a avut mai mult noroc. Pomul pe care il are in curte a rodit in aceasta vara. Bananele nu sunt insa foarte mari si nu s-au copt inca.

Biologul Nicolae Galdean, decanul Facultatea de Ecologie din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti, sustine, potrivit greenreport.ro, ca bananierii fac parte dintr-o specie foarte sensibila, salbatica la origini, care pentru a face fructe multe si bune trebuie intretinuti mereu prin altorire cu hibrizi inalt productivi. Specialistii pe probleme de clima sau de mediu confirma faptul ca incalzirea globala a adus un avantaj banatenilor iubitori de plante exotice.

Mondo News iti recomanda si: Cele mai frumoase sate din Romania: RIMETEA, un loc unic in lume, cu case albe, ferestre verzi si o istorie impresionanta

„Principalul motiv pentru care se pot vedea acum bananieri si alte plante exotice in gradinile timisorenilor este chiar incalzirea globala. De exemplu, cunosc un caz al unui timisorean care a plantat rodii in gradina sa“, a declarat Vasile Ciupa, directorul Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

Migratia spre nord

Incalzirea globala va avea mai multe consecinte asupra biodiversitatii, potrivit studiilor. In acest context, speciile exotice vor putea migra si se vor putea extinde de la tropice spre nord, deoarece schimbarile climatice vor creea si in alte zone conditii potrivite plantelor si animalelor care in mod uzual nu cresc decat in zonele calde.

Foto: renasterea.ro

Citeste si: Uite cum arata unul dintre cele mai frumoase sate din Bucovina