Incriminarea PRESIUNILOR asupra JUSTITIEI, respinsa de Senat

SENAT, VOT, LEGE, INCOMPATIBILITATI, CALITATE DE PARLAMENTAR, FUNCTII CONDUCERE, SOCIETATI COMERCIALE, BANCI, ASIGURARI

Senatorii au respins, marti, cererea de reexaminare prin care presedintele TRAIAN BASESCU solicita mentinerea in noul Cod Penal a articolului prin care se incrimineaza PRESIUNILE asupra JUSTITIEI.

Membrii Comisiei juridice si-au mentinut punctul de vedere potrivit caruia au considerat necesara abrogarea articolului 276 avand in vedere ca, asa cum este formulat textul in vigoare, declaratiile oricarei persoane ar putea fi interpretate ca fiind o presiune la adresa unui judecator sau a unui alt organ de urmarire penala, dandu-de in acest fel posibilitatea pronuntarii unor solutii arbitrare care sa aduca atingere libertatii de exprimare.

Senatul a dezbatut cererea de reexaminare, pe care a respins-o cu 93 de voturi ”pentru”, zece voturi ”impotriva” si doua abtineri, in calitate de prima Camera sesizata.

Propunerea legislativa pentru abrogarea art. 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penala fost initiata de mai multi parlamentari PNL, printre care Crin Antonescu, Sebastian Grapa, Akos Mora, Marius Obreja, Ion Popa, Ovidiu Saghian, Dorin Paran, Stefan Tomoioaga, Mircea Dolha, Mihai Dontu, Relu Fenechiu, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Eugen Nicolaescu, Cristina Pocora, Petre Roman, Adrian Scutaru si Radu Zlati.

Presedintele Basescu a trimis o cerere de reexaminare Parlamentului in care solicita mentinerea infractiunii de la articolul 276 din Codul Penal, care incrimineaza fapta persoanei ce face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de judecator sau de organele de urmarire a unei infractiuni.

Citeste si: MONICA MACOVEI: Tariceanu mi-a cerut cand era premier sa-l pun in LEGATURA DIRECTA cu procurorii

“Aceasta infractiune face parte din categoria infractiunilor contra infaptuirii justitiei si instituie o protectie atat pentru judecator, cat si pentru organele de urmarire penala”, scrie Basescu in cererea de reexaminare.

El mentioneaza ca introducerea acestei infractiuni in Codul Penal a avut in vedere, potrivit Expunerii de motive la Legea 286/2009 privind Codul Penal, “asigurarea si protejarea impartialitatii si libertatii judecatorilor si organelor de urmarire penala in exercitarea atributiilor judiciare conferite de lege fata de incercarile de intimidare sau influentare a acestora”.

Basescu mai arata ca faptele incriminate sunt inspirate din realitatile practicii judiciare, dar, mai ales, de frecventa, intensitatea si de modul de manifestare a acestor fapte in ultimii ani, constand in incercarile de influentare sau intimidare din partea partilor sau a reprezentantilor acestora, in modalitatile aratate, pe durata desfasurarii unui proces, obtinandu-se astfel o atmosfera de natura sa vicieze grav impartialitatea judecatorilor sau procurorilor, atmosfera care poate fie sa profite celor ce recurg la asemenea mijloace in cazul obtinerii efectului scontat, fie sa-i dezavantajeze prin obtinerea unei atitudini ostile din partea magistratilor.

Seful statului subliniaza ca ratiunile care au justificat introducerea acestei infractiuni persista si, in consecinta, abrogarea articolului ce sanctioneaza PRESIUNILE asupra JUSTITIEI nu este oportuna.

Citeste si: KOVESI: Este o amenintare ca ar putea fi modificata competenta DNA. Politicul face presiuni prin declaratii

Potrivit sefului statului, libertatea de exprimare trebuie sa se exercite in limitele bunei-credinte.

Acesta arata ca mentinerea in Codul Penal a infractiunii de ”PRESIUNI asupra JUSTITIEI” are un efect descurajant pentru posibilele incercari de a influenta sau a intimida magistratii, prin declaratii publice nereale, referitoare la savarsirea de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grava legata de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare in curs”, afirma presedintele.

Basescu arata ca dispozitia legala prevazuta la Articolul 276 din Codul Penal se opune declaratiilor publice neadevarate facute cu rea-credinta si nu are efecte asupra declaratiilor prin care se spune adevarul, se reclama un abuz, in interes public, legitim.

Potrivit acestuia, incriminarea anumitor fapte ce au rolul de a influenta sau intimida magistratul este in acord cu recomandarea Comisiei Europene privind introducerea unui cadru clar privind interdictia de a critica hotarari judecatoresti si de a submina activitatea magistratilor sau de a face presiuni asupra acestora (Raportul din ianuarie 2013 al Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare).

Sursa foto: vivafm.ro