Indemnizatie de handicap pentru persoanele care au hemiplegii sau hemipareze in urma unui AVC

Aproximativ 70.000 de persoane care au ramas cu hemiplagie sau hemipareza in urma unui accident cerebral vascular (AVC) vor beneficia de INDEMNIZATIE DE HANDICAP si de insotitor, in acest sens fiind semnat, marti, un ordin comun al ministrilor Muncii si Sanatatii, la recomandarea OMS.

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, ROVANA PLUMB, si ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU, au semnat un ordin comun privind aprobarea criteriilor de incadrare in grad de handicap, care permite incadrarea persoanelor cu accident vascular sever in grad de handicap grav, cu asistent personal, in functie de rezultatul evaluarii complexe.

Ordinul initial a avut in vedere numai introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe, adica parapareze/paraplegii, tetrapareze/tetraplegii, monopareze/monoplegii, indiferent de cauza (debutul afectiunii din nastere sau dobandit ulterior), varsta si statut, fiind omise hemiplegiile si hemiparezele.

“Prezentul ordin privind aprobarea criteriilor de incadrare in grad de handicap, elaborat cu respectarea principiilor clasificarii internationale a functionarii, dizabilitatii si sanatatii, vine in completare cu introducerea afectiunilor de hemiplegie/hemipareza”, a declarat ministrul Muncii, ROVANA PLUMB, dupa semnarea documentului.

Aceste afectiuni determina limitari functionale majore de deplasare si de miscare pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ele avand nevoie de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate, pentru asigurarea nevoilor zilnice.

Noul ordin prevede incadrarea intr-un grad de handicap a persoanelor diagnosticate cu hemiplegie/hemipareza care necesita sprijin partial sau permanent din partea altei persoane pentru desfasurarea activitatilor zilnice (de ingrijire personala, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar.

“Aceasta modificare operata astazi (marti – n.r.) este un raspuns la semnalele venite din societate – de la cei afectati de diverse probleme de sanatate sau de la familiile acestora”, a mai spus ministrul Muncii.

Ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU, a precizat ca, la nivel national, aproximativ 70.000 de persoane ar putea beneficia de prevederile acestui ordin.

Citeste si: ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL va fi reintrodus pe lista tipurilor de HANDICAP

“Salut aceasta decizie istorica pentru pacientii care au asteptat ani de zile. Ceea ce este cel mai important de spus este ca, in sfarsit, Romania aplica criteriile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ne adresam unui numar de 70.000 pacienti”, a spus Banicioiu.

Intrebati care este efortul bugetar pe care il presupune implementarea acestui document, cei doi demnitari au precizat ca indemnizatia acordata persoanei cu handicap este de 234 de lei, la care se adauga indemnizatia de insotitor.

Citeste si: Mariana Campeanu a suferit un accident vascular

Valoarea indemnizatiei este de 234 de lei in cazul persoanei incadrata in grad de handicap grav, iar incadrarea in grad accentuat inseamna o indemnizatie de 292 de lei. Indemnizatia de insotitor este echivalentul salariului minim pe economie, adica 850 de lei brut, ceea ce inseamna in jur de 600 de lei net.

Ordinul va intra in vigoare imediat ce va fi publicat in Monitorul Oficial , iar dosarele pentru solicitarea indemnizatiei pot fi intocmite si de membrii de familie sau de reprezentantii legali ai persoanelor cu dizabilitati.

Sursa foto: timpolis.ro