INDEMNIZATII doar pentru REVOLUTIONARII din anumite orase. UPDATE

INDEMNIZATIILE pentru REVOLUTIONARI vor fi acordate doar celor care, la Revolutie, au participat la actiuni de strada in Bucuresti, Timisoara, Caransebes, Sibiu, Cugir, Lugoj, Targu-Mures si Cluj–Napoca, ceilalti fiind obligati sa prezinte documente emise de catre Parchet sau sa conteste procedura.

UPDATE 20.14: Numarul REVOLUTIONARILOR care vor mai primi indemnizatii, dupa ultimele modificari operate de Guvern, este estimat sa scada de la peste 20.000 persoane inregistrate in prezent la mai putin de 5.000 revolutionari, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Potrivit acestora, REVOLUTIONARII care vor mai primi INDEMNIZATII vor fi prezentati pe site-ul Secretariatului de Stat, cu nume, ocupatia din 1989 si faptele din timpul Revolutiei, pentru o mai mare transparenta.

Decizia a fost luata, marti, de Guvern, dupa ce, la sfarsitul anului trecut, Executivul a introdus un nou titlu de revolutionar, cel de “Luptator cu Rol Determinant”, si a decis ca INDEMNIZATII vor fi acordate doar persoanelor care obtin un nou certificat care sa le ateste si aceasta calitate, potrivit Mediafax.

Titul de “Luptator cu Rol Determinant”, pe baza careia mai poate fi obtinuta INDEMNIZATIA lunara, nu este insa acordat decat celor care, in perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, dar “doar in localitatile” in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului NICOLAE CEAUSESCU.

Citeste si: Romania, CONDAMNATA DIN NOU de CEDO pentru ca nu a solutionat “DOSARUL REVOLUTIEI”

Printr-o hotarare aprobata in sedinta de marti, Guvernul a stabilit ca doar localitatile Timisoara, Caransebes, Sibiu, Cugir, Lugoj, Targu-Mures, Cluj–Napoca si Bucuresti pot fi considerate cele care, in urma confruntarilor cu fortele de represiune, au fost ucise, ranite sau retinute persoane pana la fuga dictatorului. Argumentul Guvernului este ca, potrivit datelor oficiale de la Procuratura Generala-Directia Procuraturilor Militare si de la IRR, in perioada 16-22 decembrie 1989 doar in aceste localitati au fost ucise persoane.

“Pentru alte localitati care nu se regasesc printre cele enumerate, dar in care, in urma confruntarilor cu fortele de represiune, au fost ucise, ranite sau retinute persoane pana la fuga dictatorului, s-a introdus o modalitate de determinare a acestora prin atestare din acte normative emise in acest sens sau documente oficiale eliberate de Parchetul General”, mai transmite Guvernul.

In noile reglementari, momentul “fuga dictatorului” a fost stabilit ca fiind ziua de 22 decembrie 1989, ora 12.10, luand in considerare vechea forma a legislatiei secundare cu privire la diferentierea etapelor revolutiei, precum si documente oficiale si documentare realizate in legatura cu aceasta perioada.

Persoanele nemultumite si care nu au obtinut noul certificat de revolutionar pot face contestatie la comisia parlamentara constituita in acest scop, in termen de maximum 30 de zile de la data comunicarii solutiei. Termenul de 30 de zile este termen de decadere doar pentru depunerea contestatiilor la comisie si nu exclude posibilitatea aplicarii normelor de drept comun, cu posiblitatea actiunii in justitie.

Citeste si: GUVERNUL discuta despre modificarea LEGII REVOLUTIONARILOR

Guvernul arata insa ca, titlul de “Luptator cu Rol Determinant” este acordat in scopul de a face diferenta intre persoanele care s-au remarcat prin fapte deosebite, prin care si-au pus viata in pericol, avand un rol determinant si decisiv prin contributia la declansarea si victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989, in localitatile mentionate.

Totodata, noile reglementari creeaza cadrul legal pentru persoanele care au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 si care nu detineau certificate, sa depuna cereri pentru dobandirea acestora.

Sursa foto: romaniatv.net