Indonezia. Bilanţul tsunami-ului soldat a crescut la 281 de morţi şi peste 1000 de răniţi! Video

Cel puţin 168 de persoane și-a pierdut viața, iar alte câteva sute au fost rănite în urma unui tsunami produs în insulele indoneziene Java și Sumatra, provocat de erupția unui vulcan insular, potrivit unui bilanţ anunţat duminică de autorități, relatează Reuters și Associated Press.

Update 2: Bilanţul în urma unui tsunami care a lovit Indonezia după o erupţie vulcanică a crescut la 281 de morţi şi peste 1.000 de răniţi, a anunţat luni Agenţia naţională de gestionare a catastrofelor, citată de dpa şi AFP. „Numărul victimelor va continua să crească, la fel şi pagubele”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho, precizând că 57 de persoane sunt date dispărute. Precedentul bilanţ indica 222 de morţi.

Potrivit autorităţilor, tsunamiul probabil a fost declanşat de o maree înaltă din cauza fenomenului de Lună Nouă, conjugată cu o alunecare de teren submarină provocată de erupţia lui Anak Krakatoa, mică insulă vulcanică din strâmtoarea Sunda care separă Java şi Sumatra.

Update 1: Agenția indoneziană pentru managementul situațiilor de criză anunță că tsunamiul a lăsat în urmă 168 de decese, 745 de răniți și 30 de persoane dispărute. Purtătorul de cuvânt a agenției, Sutopo Purwo Nugroho, spune că numărul victimelor va crește în orele următoare pe măsură ce echipele de salvatori vor ajunge în tot mai multe locuri afectate, informează Associated Press.

Sute de case și alte clădiri au fost “grav afectate” sau distruse de tsunami, care a lovit de-a lungul coastei strâmtorii Sunda, sâmbătă noapte. Tsumani-ul a fost provocat de alunecări de teren submarine cauzate de erupţia vulcanului Anak Krakatau, conform Agenţiei de climatologie din Indonezia (BMGK). Vulcanul este situat în strâmtoarea dintre insulele Java şi Sumatra.

Stire initiala

Autoritățile au avertizat locuitorii și turiștii din zonele de coastă din jurul strâmtorii Sunda să stea departe de plaje. În imaginile difuzate de televiziuni pot fi văzute drumuri blocate de resturile de la casele deteriorate, mașini răsturnate și copaci căzuți. Apa a măturat o scenă în aer liber unde concerta o formație rock, omorând cel puțin un muzician, iar alții sunt dați dispăruți, potrivit Reuters.

Un bilanț anterior anunțat duminică dimineață de către autoritățile locale indica cel puțin 62 de persoane decedate și alte aproximativ 600 rănite. Cele mai multe victime au fost înregistrate în provinciile Lampung din Sumatra şi Banten din Java. Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, unde există multe complexe hoteliere pe plajă foarte populare şi care probabil erau aglomerate în sezonul sărbătorilor.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Agenţiei de climatologie, 430 de case, nouă hoteluri, zece vase şi zeci de maşini au fost avariate pe plaja Carita din provincia Banten. Erupţia vulcanului a creat o coloană de cenuşă vulcanică de până la 500 de metri înălţime. Iniţial, autorităţile indoneziene au anunţat că valul nu era un tsunami, ci o maree înaltă şi au cerut populaţiei să nu intre în panică și să rămână în case. “A fost o greşeală, ne pare rău”, au transmis ulterior autoritățile.

Anak Krakatau este o mică insulă vulcanică apărută din mare la o jumătate de secol după erupţia vulcanului Krakatoa, în 1883. În Indonezia există 127 de vulcani activi. Aceasta a fost cea mai recentă dintr-o serie de tragedii care au lovit în acest an Indonezia, un arhipelag alcătuit din 17.000 de insule şi insuliţe și format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiană).

În 28 septembrie, un cutremur cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami, a devastat oraşul Palu, situat pe coasta de vest a insulei Sulawesi, şi împrejurimile sale. Cel puțin 2.073 de oameni și-au pierdut viața, iar alte câteva amii sunt încă date dispărute, majoritatea îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse.

Sursa foto: BBC