INEDIT ANM, data in judecata pentru ca a „promis” ploi si a fost doar vant

Plangere penala fara precedent. Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania se plange ca absenta ploilor si temperaturile ridicate au reusit sa distruga aproape toate recoltele de cereale si legume, informeaza B1 TV.

Iar de vina ar fi Administratia Nationala de Meteorologie, care a anuntat ploi in primavara, insa agricultorii au avut parte doar de vant. 

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) ii acuza pe meteorologi de dezastrul in care se afla acum productia agricola. Agricultorii spun ca alta ar fi fost situatia daca ar fi stiut din timp ca urmeaza perioade lungi de seceta. S-au trezit fara culturi si fara nicio sansa de a recupera din pierderile uriase pe care le vor inregistra in aceasta toamna. 

”Vom inainta o plangere penala impotriva ANM pentru ca e o instituție dupa care noi ne raportam in funcție de anunțurile care le fac si tot asa ne facem si structura de culturi in funcție de prognozele care ni se dau. Anul asta, din pacate, prognozele au fost pe dos, ceea ce au dus la pierderi insemnate in agricultura, de miliarde de euro”, a declarat Laurentiu Baciu, presedinte LAPAR.

CITESTE SI: Producatorii agricoli cer ajutor Ministerului Agriculturii pentru a-si salva culturile de seceta

Agricultrii sunt pregatiti pentru un razboi cu meteorologii. Vor scoate toate prognozele si avertizarile de ploaie pe care meteorologii le-au facut si vor cere ca ANM sa fie anchetata pentru estimarile gresite.

De cealalta parte, conducerea ANM neaga ca ar avea vreo vina si spune ca, din contra, si-a facut treaba. 

”ANM, inca de la 1 martie, a actulizat zilnic starea rezervei de apa din sol conform procedurilor operaționale. Nu in ultimul rand, prognoza meteorlogica actualizata zilnic pentru urmatoarele sapte zile, prognoza pentru doua saptamani la nivelul fiecarie regiuni si la sfarsitul fiecarei luni, datele Centrului European care estimeaza pentru Romania temperaturile medii lunare si cantitațile lunare de precipiații pentru urmatoarele trei luni au fost informații care au fost actualizate zilnic, astfel incat cei interesati aveau acces la ceea ce urmeaza sa se intample”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM.

Batalia dintre agicultori si meteorologi se va duce in fața anchetatorilor pentru ca presedintele LAPAR a anuntat ca va depune la Parchet plangerea impotriva ANM. Indiferent de rezultat, agricultorii spun ca romanii vor avea de suferit, dupa ce pierderile din agricultura se vor resimti in preturile legumelor, fructelor si cerealelor.

Sursa foto emaramures