Infiintarea Comisiei Calarasi, aprobata de Parlament

Parlamentul a aprobat, luni, infiintarea COMISIEI CALARASI care va ancheta achizitia unui teren in judetul Calarasi de catre fiica presedintelui Romaniei, Ioana Basescu, informeaza surse Mediafax. Hotararea va fi supusa marti votului plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

Seful CEC Bank, Radu Ghetea, nu a dat nicio lamurire, la audierile de astazi, si a fost chemat din nou marti pentru a discuta cu parlamentarii in legatura cu creditul CEC Bank, despre care nu a suflat  o vorba astazi, invocand secretul bancar. El a dat doar informatii generale, aflate oricum pe pagina online a bancii.

Dupa 2 ore de discutii,  Ghetea nu i-a lamurit deloc pe senatori in privinta creditului luat de Ioana Basescu, astfel ca acestia au decis sa-l cheme din nou pe seful CEC Bank la audieri, impreuna cu toti membrii Consiliului de Administratie ai institutiei bancare.

La plecare, Radu Ghetea a fost la fel de evaziv cu jurnalistii. “A avut loc prima audiere la comisia buget-finante banci, am fost invitat sa dau informatii si sa raspund la intrebari. S-au facut cateva solicitari cu privirea unor date cu caracter statistic”, a declarat Ghetea. 

Membrii Birourilor Permanente reunite au discutat si in precedenta sedinta despre infiintarea comisiei, convenindu-se atunci ca aceasta sa fie formata din 15 membri din toate grupurile parlamentare: PSD – 6 membri, PNL – 4, PDL – 2 si câte un reprezentant din partea UDMR, PC si PPDD.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat ca infiintarea Comisiei de ancheta Calarasi nu are nicio relevanta si nu are nicio logica aceasta ancheta, aratand ca democrat-liberalii nu isi vor desemna reprezentanti.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, in urma unei discutii in biroul presedintelui Camerei Deputatilor cu liderii grupurilor PSD, ca deputatul Eugen Nicolicea va fi “probabil” presedintele Comisiei de ancheta in cazul Calarasi.

Consultantul financiar, Valentin Ionescu, este de parere ca secretul bancar nu poate fi incalcat decat in cazul savarsirii unor fapte penale si a atras atentia ca cercetarile se fac de catre Parchet, nu de catre o comisie parlamentara. Acesta a adaugat ca se cauta in cu totul si cu alta parte decat ar fi posibil sa se gaseasca o incalcare a legii de catre Ioana Basescu.

“Comisia parlamentara nu are dreptul legal, secretul bancar nu poate fi incalcat decat in situatia savarsirii unor fapte penale, insa se face in fata Parhectului, nu in fata unei comisii parlamentare. Se pot da date doar in situatia in care exista o fapta de natura penala, sau e o problema de evaziune. Se cauta in cu totul si cu alta parte decat ar fi posibil sa se gaseasca o incalcare a legii de catre Ioana Basescu. Daca nu s-a comis o fapta de natura penala, persoana care a accesat creditul poate sta linistita. Daca trebuie sa faci ceva, macar s-o faci profesional si legal, nu prosteste. Eu consider ca nu s-a facut nici una, nici alta. Tot timpul se fac comisii parlamentare, cand legea spune in mod expres cine are competente”, a declarat Valentin Ionescu, la RTV.

Foto: Realitatea TV