INFILTRATII in digurile din Insula Mare a Brailei

Cresterea nivelului si a debitului Dunarii a dus la aparitia de INFILTRATII in digurile din Insula Mare a Brailei (IMB), a anuntat, duminica, Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Braila.

“Actionam cu material geotextil, fascine, folii si saci de nisip si balast. Avem si un sistem de tuburi care elibereaza presiune apei. Monitorizam digurile in permanenta, pentru a interveni in caz de nevoie. Astazi, la Braila, Dunarea este la cota de 626 cm, inregistrandu-se o crestere a nivelului apei, de ieri pana azi, de 10 cm. Acum ne situam cu 16 cm peste cota de inundatie, iar debitul fluviului este la 12.100 mc/s”, a spus Turiac.

Si angajatii ANIF patruleaza in permanenta pe diguri, pentru a depista din timp eventualele grifoane, respectiv acele INFILTRATII care antreneaza pamant din corpul digului, care pot evolua extrem de rapid, daca nu sunt depistate la timp.

Digurile din Insula Mare a Brailei au fost suprainaltate, in 2012, cu 25.000 de metri cubi de pamant, pentru a preveni efectele unor inundatii in cea mai mare exploatatie agricola din Europa, in cazul in care Dunarea ar depasi lucrarile de indiguire, dupa cum a declarat directorul Agricost, arendasul IMB, Lucian Buzdugan.

Citeste si: DUNAREA a depasit COTA DE PERICOL la Calafat. Un DRUM judetean a fost INUNDAT

SC Agricost are in exploatare, in baza unui contract de arenda incheiat cu Agentia Domeniilor Statului, 70.000 de hectare de teren agricol in IMB, din care 55.682 de hectare de teren arabil.

In localitatile din sudul Insulei Mari a Brailei, respectiv comunele Marasu si Frecatei, se afla peste 5.000 de locuitori.

Primarul de Braila, Aurel Simionescu, a declarat ca in municipiu nu sunt, deocamdata, probleme legate de cresterea nivelului si a debitului Dunarii.

Citeste si: DUNAREA, peste cotele de INUNDATII la sapte statii

“Dupa ce am votat, am fost astazi pe malul Dunarii si am mai discutat inca o data cu cei de la Regia de Apa si cu cei de la Transeuropa, care sunt in punctul cel mai de jos al malului. Deocamdata, nu sunt probleme sensibile. Am vazut si prognoza pana in 31 mai. Cota cea mai inalta ca prognoza va fi pe 28 mai, cand se asteapta ca ea sa creasca la 636 cm. Si in aceste conditii nu exista semne care sa constituie un pericol”, a declarat Simionescu.

Canalizarile de pe malul brailean al Dunarii au fost suprainaltate cu inele metalice, iar intrarile intr-un bloc social din Port, situat intr-o zona predispusa la inundatii, au fost protejate cu saci de nisip, masuri luate de autoritati de teama viiturii care se prognozeaza pe fluviu.

Circulatia vaselor pe Dunare se face cu restrictii de viteza, pentru a se evita producerea valurilor, iar proprietarii pontoanelor ancorate in Portul Braila si-au ridicat pasarelele care fac legatura cu malul cu cel putin jumatate de metru.

Sursa foto: infobraila.ro