ULTIMA ORA! Mandatul presedintelui BASESCU ar putea fi PRELUNGIT

Numele lui Traian Basescu apare in opt dosare penale

Mandatul de presedinte al Romaniei al lui Traian Basescu ar putea fi prelungit in trei situatii limita, scrie Antena 3 in pagina electronica, care citeaza DC News.

Sursa citata explica care ar fi variantele care ar putea duce la prelungirea mandatului la Cotroceni al lui Traian Basescu.

1. Klaus Iohannis cere amanarea alegerilor prezidentiale. Spune ca data alegerilor, stabilita, prin Hotarare de Guvern, ii aduce o vatamare grava, in calitate de candidat si afecteaza si interesul general al cetatenilor.

2. O a doua ipoteza se refera tocmai la perioada de suspendare, la posibilitatea in care presedintele Traian Basescu ar dori sa aiba un mandat complet si sa ceara prelungirea mandatului cu tot atatea zile cat a fost suspendat.

3. Ce de-a treia ipoteza se refera tocmai la situatia din Ucraina. Presedintele Traian Basescu s-a referit, in repetate randuri, la razboiul de la granita tarii noastre. Articolul 83 din Constitutia Romaniei prevede la punctul al treilea ca “mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa”.

Mondo News iti recomanda si: Presedintele Basescu a lansat un avertisment DUR la adresa Guvernului, dupa vestea proasta de la Eurostat

Traian Basescu este din 2004 pana in prezent presedintele Romaniei, ales din partea Aliantei DA, reales in 2009 din partea PDL. Anterior, din iunie 2000 pana in decembrie 2004, a fost primar general al municipiului Bucuresti, ales din partea PD.

In 2001 a castigat in cursul alegerilor interne presedintia Partidului Democrat, inlocuindu-l pe Petre Roman. A fost copresedinte al Aliantei Dreptate si Adevar, formata din PNL si PD in 2003. In urma retragerii lui Theodor Stolojan (PNL) din cursa, Traian Basescu (PD) a devenit candidatul Aliantei DA pentru presedintia Romaniei.

La alegerile prezidentiale din 2009 a fost reales presedinte al Romaniei pentru un mandat de 5 ani, invingandu-l pe Mircea Geoana (PSD).

Citeste si: Basescu: Acordul cu FMI si UE ar putea fi suspendat

Prima suspendare a lui Basescu

Pe data de 18 ianuarie 2007 PSD a initiat o actiune pentru suspendarea presedintelui Basescu, pentru incalcari ale Constitutiei. in avizul din 5 aprilie 2007, Curtea Constitutionala s-a exprimat impotriva suspendarii, argumentand ca faptele incriminate nu au incalcat Constitutia: „Propunerea de suspendare din functie a domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei, initiata de 182 deputati si senatori, prezentata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si a Senatului la data de 28 februarie 2007 si inaintata Curtii Constitutionale la 21 martie 2007, se refera la acte si fapte de incalcare a Constitutiei, savarsite in exercitiul mandatului, care, insa, prin continutul si consecintele lor, nu pot fi calificate drept grave, de natura sa determine suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei, in sensul prevederilor art.95 alin.(1) din Constitutie”.

Cu toate acestea, in sedinta comuna din 19 aprilie 2007 Parlamentul a votat pentru suspendarea lui Basescu, cu 322 voturi pentru, 108 impotriva, si 10 abtineri. Suspendarea a devenit efectiva in 20 aprilie 2007, dupa ce Curtea Constitutionala a luat act de decizia Parlamentului Romaniei.

Ca urmare a Referendumului din 19 mai 2007 suspendarea Presedintelui a incetat, acesta fiind reconfirmat cu un scor de 74,48% cei prezenti la vot (conform rezultatelor oficiale furnizate de Biroul Electoral Central). Prezenta la referendumul pentru demiterea presedintelului Romaniei a fost de 44,45%.

Citeste si: Ce a primit Basescu de la sustinatorii celui mai popular puscarias din Romania

A doua suspendare

In contextul scaderii popularitatii presedintelui Basescu si a partidului din care provine (PDL), in vara anului 2012 mai multi parlamentari din acest partid trec de partea opozitiei si in cele din urma Parlamentul voteaza (la 3 iulie 2012) revocarea din functie a presedintilor celor doua camere (ambii sustinatori ai lui Traian Basescu).

Astfel devine tot mai clara intentia majoritatii parlamentare de a initia procesul de suspendare a sa din functia de presedinte. Printre principalele acuzatii aduse presedintelui se pot enumera: interventia in deciziile guvernului, presiuni exercitate asupra magistratilor sau chiar refuzul de a nominaliza un prim-ministru din partea unei majoritati USL rezultate in urma alegerilor legislative (programate in acest caz pentru luna decembrie a anului 2012). Curtea Constitutionala a admis, in parte, ca presedintele „nu a exercitat cu maxima eficienta rolul de mediator”, in acelasi timp calificand alte acuzatii ca fiind nefondate sau absurde, sustinand faptul ca insasi existenta cabinetului Ponta (sustinut de USL) infirma reacredinta imputata de noua majoritate parlamentara presedintelui.

La data de 6 iulie 2012 camerele reunite ale Parlamentului Romaniei au votat prin vot secret, cu bile, suspendarea presedintelui Traian Basescu. Un numar de 256 parlamentari au votat in favoarea suspendarii. Un referendum popular prin care populatia s-a pronuntat pro sau contra suspendarii lui Traian Basescu a avut loc la data de 29 iulie 2012.

Din numarul total al cetatenilor cu drept de vot care se ridica la 18.292.464, la vot s-au prezentat 46.24% din romani. 87.52%, 7.403.836 au votat DA, fiind in favoarea suspendarii presedintelui Traian Basescu. 11.15%, 943.375 persoane au votat NU, fiind contra demiterii presedintelui. La data de 21 august 2012 Curtea Constitutionala a invalidat referendumul cu 6 voturi contra 3 pe motiv ca referendumul nu a intrunit cvorumul necesar. 

La data de 28 august 2012 presedintele Traian Basescu s-a intors la Palatul Cotroceni pentru a-si continua mandatul.