Ingrijorator! UE ar putea intra in incapacitate de plata la jumatatea lunii noiembrie

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a transmis un avertisment socant. Comisia Europeana ar putea intra in incapacitate de plata, de la jumatatea lunii noiembrie, apelul fiind primit chiar de la presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

In aceste conditii,  Comisia Europeana are nevoie de fonduri suplimentare, pentru a nu ramane fara bani in urmatoarea luna. Asta la scurt timp dupa ce SUA au reusit sa evite intrarea in incapacitate de plata.

Schulz a primit apelul Barrosi in timpul inaugurarii celei de-a doua sedinte plenare din octombrie, organizata luni, iar singura solutie vazuta de liderul CE este suplimentarea bugetului cu 2,7 miliarde de euro pentru 2013, potrivit BBC.

Schulz a precizat ca a cerut pentru marti o reuniune de urgenta a comisiei de bugete, pentru a examina fondul problemei, afirmand ca, in cazul in care Consiliul (care reprezinta cele 28 de state membre ale UE) va adresa o cerere, un vot va putea fi organizat joi.

Statele membre si Parlamentul European nu s-au inteles pe tema bugetului UE pentru exercitiul financiar 2014-2020. Europarlamentarii au conditionat aprobarea definitiva a acestui buget multianual de deblocarea de catre tarile membre a unei sume suplimentare de 3,9 miliarde de euro pentru incheierea conturilor din 2013.

Ca urmare, votul asupra bugetului multianual al Uniunii, prevazut pentru aceasta saptamana, a fost amanat pentru noiembrie.