Initiativa pentru introducerea TEATRULUI in scoli

Asociatia Teatrul Vienez de Copii “Copiii joaca teatru” si Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale”, in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale au lansat, in cadrul Conferintei nationale Teatrul in educatie, care are loc in perioada 16-18 octombrie, proiectul Initiativa Educationala Nationala, au anuntat vineri reprezentantii institutiei de invatamant superior.

Potrivit sursei citate, proiectul isi propune sa introduca arta teatrala ca obiect de studiu optional in scolile si liceele din Romania si se adreseaza deopotriva copiilor, adolescentilor si cadrelor didactice. Proiectul este rodul unei mai vechi colaborari a Asociatiei Teatrul Vienez de Copii cu UNATC “I.L. Caragiale”, la care s-au adaugat consultarea si suportul primite din partea Ministerului Educatiei Nationale.

Citeste si: “LA TEATRALE CU MATALE!”, la a VIII-a editie

Conferinta Teatrul in educatie, ca eveniment de lansare a Initiativei Educationale Nationale, marcheaza, in acelasi timp, prima etapa de dezvoltare a proiectului — constientizarea beneficiilor teatrului asupra dezvoltarii personale a copilului si efectuarea de aplicatii practice, utile profesorilor la ora de curs. In zilele de 17 si 18 octombrie, intre orele 9.00 si 18.00, la Palatul National al Copiilor se desfasoara, de asemenea, primele ateliere de instruire a 120 de cadre didactice din Bucuresti, Cluj, Iasi, Mures, Dolj, Galati, Constanta, Timis, Prahova si Sibiu.

“Proiectul Initiativa Educationala Nationala a luat nastere in contextul unei schimbari de optica la nivelul Comisiei Europene (Regandirea educatiei — 2012), care incurajeaza stimularea invatarii deschise si flexibile. In cadrul invatamantului preuniversitar, educatia artistica, in general, si cea teatrala, in particular, s-a demonstrat ca poate facilita deopotriva invatarea si motivatia scolara. Dintre toate artele, teatrul se recomanda a fi de prima alegere, intrucat presupune o activitate complexa cu un impact substantial asupra abilitatilor cognitive, motrice, emotionale si sociale ale copilului. Intr-o societate cu apetit pentru entertainment, metodele si tehnicile folosite in educatie trebuie sa tina cont de acesta alternativa si sa o faca atractiva. Ideea introducerii teatrului in scoli este vizata de catre toti cei trei organizatori, din motive specifice, care au un numitor comun: stimularea mintii, trupului si sufletului copiilor, printr-o educatie flexibila si plurivalenta”, mai spun sursele citate.

In acest sens, UNATC “I.L. Caragiale” a infiintat un Masterat de pedagogie teatrala, identificand necesitatea formarii unor pedagogi de teatru.

Citeste si: Eveniment dedicat TEATRULUI, in Parcul Crangasi

Pe de alta parte, Teatrul Vienez de Copiii se bucura de o experienta de peste 20 de ani in Austria si de peste opt ani in Romania, in formarea specialistilor care lucreaza in teatrul cu copiii. Ideea s-a dezvoltat si mai mult in urma unui proiect desfasurat in Austria, incepand cu anul 2008, de catre actrita si regizoarea Sylvia Rotter, fondatoarea Das Wiener Kindertheater — Teatrul Vienez de Copii care, cu sprijinul unor psihologi si neurologi, a cautat sa identifice si sa cuantifice imbunatatirea anumitor abilitati la copii si tineri, in urma implicarii acestora in ateliere teatrale. Atat in prima etapa, desfasurata la grupa de varsta din scoala primara, cat si in etapa a doua — tineri de 16-21 ani, rezultatele au aratat imbunatatiri in domeniul cognitiv, dar si in cel al personalitatii.

La randul sau, Ministerul Educatiei Nationale doreste modernizarea procesului pedagogic prin dezvoltarea creativitatii cadrelor didactice si realizarea unui curriculum pentru disciplina optionala de educatie teatrala in invatamantul preuniversitar.

“Folosind metode de pregatire lingvistica, tehnici de respiratie si exercitii de ritm, atentie, memorie, improvizatie, lucru in echipa, copiii invata sa fie mai increzatori in ei insisi si sa interactioneze unii cu altii, sa-si dezvolte expresia lingvistica si fizica, intr-o atmosfera de auto-descoperire. Teatrul combina atat de multe lucruri… Dar cel mai important este faptul ca teatrul te face sa te simti viu”, afirma Sylvia Rotter, presedinte si fondator al Teatrului Vienez de Copii.

Sursa foto: infobihor.ro