INJURI MULT si cu USURINTA? Concluzia oamenilor de stiinta despre persoanele care INJURA este SURPRINZATOARE

Obiceiul si usurinta cu care injuri arata nu numai ca ai un vocabular mai bogat sau ca esti mai inteligent. Daca injuri lesne si des, e foarte posibil sa fii si o persoana mai sincera. Oamenii care injura mult …mint mai putin, arata un studiu publicat de mai multi profesori de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Hong Kong si de la Universitatile Maastricht, Stanford si Cambridge.

Acesti cercetatori au analizat indelung si indeaproape relatia dintre injuratura si onestitate. In prima faza a cercetarii, au intrebat 276 de persoane cat de des injura si care este motivul pentru care o fac. Apoi, participantilor la studiu le-a fost masurata sinceritatea. Au avut de raspuns la o serie de intrebari, multe din ele redundante. Oamenii de stiinta au vrut sa vada daca atunci cand intrebarea este, in esenta, aceeasi, doar ca a fost modificata, raspunsul se schimba sau nu.

In final, oamenii de stiinta au studiat aproape 74.000 de profiluri de Facebook, unde s-au uitat cu atentie la potentialul de onestitate al postarilor si la cuvintele folosite de utilizatori. In toate etapele studiului, concluzia a fost aceeasi: exista o legatura directa intre cat de mult injura un om si cat de sincer este: cu cat vorbeste mai buruienos, cu atat e mai putin mincinos.

Si, acum, explicatia: “E destul de limpede”, scriu cercetatorii, “cand injuram, dam fraiul liber emotiilor pe care le simtim, sentimentelor pe care le traim in acel moment, cum ar fi furia sau frustrarea. Le dam drumul nefiltrate, deci spunem, practic, adevarul”. Studii anterioare vorbeau inclusiv despre efectul benefic al injuraturii: te elibereaza de furie, de frustrare, de suparare.

Sursa traducere: huff.ro