INLOCUIREA programului “CORNUL SI LAPTELE” cu o masa calda a trecut tacit de Senat

O propunere legislativa care prevede INLOCUIREA programului ”CORNUL SI LAPTELE” cu o masa calda a fost adoptata tacit de Senat, urmand a merge la Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 92/2002 privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din invatamantul primar si gimnazial de stat si privat, precum si pentru copii prescolari din gradinitelede stat si private cu program normal de patru ore are ca obiect INLOCUIREA produselor de PANIFICATIE SI LACTATE cu o masa calda acordata zilnic, in limita unei valori stabilite de consiliul local, urmand ca diferenta dintre valoarea de 1,04 lei pe copil si cea stabilita de consiliul local sa fie suportata de consiliul local sau judetean.

Citeste si: Toxiinfectie alimentara la Iasi. 12 copii din Valea Oilor s-au intoxicat la scoala dupa ce au mancat corn cu lapte

Initiatorii arata in expunerea de motive ca propunerea legislativa porneste de la deficienta Programului ”CORNUL SI LAPTELE”, care se bazeaza pe impunerea unui singur tip de aliment si nu incurajeaza un mod de viata sanatos.

In plus, se mentioneaza faptul ca produsele din acest program nu mai sunt atractive pentru copii, astfel ca a generat o risipa de proportii in cei peste zece ani de implementare.

Senatorii initiatori mai considera ca, prin acordarea unei mese calde, se diversifica alimentatia copiilor si se previne, astfel, obezitatea in randul acestora.

Citeste si: 20 copii din Tuzla au facut toxiinfectie dupa ce au consumat “Cornul si Laptele”

Guvernul nu a trimis un punct de vedere la propunerea legislativa, iar Comisia de administratie publica a acordat un raport de respingere a legii, pe motiv ca acordarea de produse de PANIFICATIE SI LACTATE face parte dintr-un program prevazut de Regulamentul Comisiei Europene, privind acordarea de ajutoare comunitare copiilor din institutii scolare, prin sprijin financiar din Fondul European de Garantare Agricola.

Propunerea legislativa face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima Camera sesizata, iar forul decizional este Camera Deputatilor.

Sursa foto: realitatea.net