Inmormantarea, dupa reguli europene. O noua reglementare ii va obliga pe romani sa faca asta!

Inmormantarea, dupa reguli europene. O noua reglementare ii va obliga pe romani sa faca asta!

Uniunea Europeana (UE) impune o noua reglementare la inmormantarile romanilor. Potrivit legislatiei europene, familia persoanei decedate are obligatia sa depuna trupul neinsufleti la casa mortuara dupa numai o ora de la momentul decesului.

Legea prevede, potrivit cugetliber.ro, ca nu doar prestatorii serviciilor funerare au o serie de obligatii, ci si rudele decedatilor. Daca, in Romania, pana la aceasta ora nu exista o lege care sa oblige familia sa depuna decedatul la o casa mortuara, Normele Uniunii Europene, pe care si tara noastra ar trebui sa le respecte, sunt foarte drastice: mortul nu mai poate fi tinut si jelit in casa decat maximum o ora, nicidecum trei zile, cum este traditia la romani. Un subiect care atrage pareri pro si contra in randul oamenilor. Unii sunt de parere ca este vorba despre un gest civilizat, mai ales vara.

Citeste si: SOCANT! Un PREOT a MURIT in timpul unei… inmormantari

“Fiecare anticipeaza ce se intampla cu trupul unui om dupa ce moare, mai ales daca a zacut ceva la pat si a mai fost si bolnav. Intrebati Sanepidul, sa vedeti ce spune! E adevarat, se plateste o chirie la casa mortuara”, spun unii, desi recunosc ca asa ar trebui sa procedeze toata lumea, din motive de “securitate medicala”. Avand in vedere tarifele practicate de casele mortuare, care te jupoaie de bani, unii cred ca “cei mai multi romani sunt prea saraci, inmormantarea oricum costa enorm, asta mai lipsea, sa fim obligati sa umplem buzunarelor celor cu case mortuare!”. Exista si o categorie de oameni care nu admit, nici in ruptul capului, ca persoana draga “sa nu fie jelita trei zile in casa ei, pentru care a muncit o viata si sa fie depusa, ca un neica-nimeni, la un loc cu alti morti, la casa mortuara. Nu e vorba de bani, ci de respect!”.

Citeste si: VIDEO. Miracolul pe care l-au vazut toti! S-a TREZIT la VIATA la propria INMORMANTARE

Cat priveste tarifele percepute de casele mortuare, firmele care activeaza in domeniu se reped ca vulturii pe clienti. Astfel, pentru 24 de ore, tarifele variaza intre 200 de lei si 500 de lei, pentru a gazdui un sicriu cu un trup neinsufletit. Biserica Ortodoxa vine in intampinarea credinciosilor care trec prin momente tragice in familie, punandu-le la dispozitie capele mortuare in care pot fi depusi cei decedati. Iar capelele mortuare infiintate in cadrul anumitor parohii sunt in concordanta cu normele UE intrate in vigoare dupa data de 1 ianuarie 2007. In continuare, Biserica incearca sa infiinteze cat mai multe astfel de capele in jurul parohiilor, pentru a fi un sprijin real, in astfel de clipe, pentru comunitate.

Cat priveste costurile, in judetul Constanta, de exemplu, capelele mortuare ale anumitor parohii au preturi cuprinse intre 50 si 100 de lei pe zi pentru gazduirea celui decedat. Pe de alta parte, potrivit Cartei Europene, traditiile popoarelor trebuie respectate, insa in multe cazuri afirmatia ramane doar pe hartie, potrivit cugetliber.ro.

Foto: Mondo News