Inmormantarea lui Nelson Mandela va fi strict rezervata familiei si nu va fi televizata

Guvernul din Africa de Sud a anuntat ca participarea la inmormantarea lui Nelson Mandela este “strict rezervata familiei”. De precizat ca inmormantarea fostului presedinte sud-african va incepe de la ora 10.00 si va fi accesibila numai pentru familie si cateva personalitati, transmite AFP, citata de Mediafax. 

“Familia doreste ca inmormantarea sa aiba loc in familie, nu doreste sa fie televizata, nu vrea ca oamenii sa vada introducerea in mormant”, a declarat pentru AFP Phumla Williams, o purtatoare de cuvant a Guvernului.

“Incepand de la ora 10.00, va incepe inmormantarea propriu-zisa. Numai familia va putea asista si cateva personalitati”, a subliniat Williams. “Presa si invitatii nu vor putea sa participe” la aceasta ceremonie.

Eroul luptei impotriva apartheidului si primul presedinte de culoare al Africii de Sud, decedat pe 5 decembrie la varsta de 95 de ani, si-a exprimat dorinta sa fie inmormantat langa mama sa si cei trei copii ai sai, la o distanta de aproximativ 1.000 de kilometri sud de Johannesburg.

Corpul, care este expus de miercuri la sediul presedintiei, la Pretoria, va fi transportat cu avionul sambata dimineata catre acest mic sat din provincia Eastern Cape.

O ceremonie va avea loc intre orele 6.00-7.30 GMT (8.00-9.30, ora Romaniei) la Baza aeriana militara Waterkloof, langa Pretoria. “Armata va preda corpul partidului aflat la putere”, Congresul National African (ANC), partidul lui Mandela, a declarat Williams.

“In cazul in care conditiile meteorologice o vor permite”, avionul ar urma sa aterizeze catre pranz pe micul aeroport Mthatha, cel mai apropiat de Qunu, dar care nu este echipat pentru situatii de lipsa de vizibilitate. Altfel, va ateriza la East London, un oras mai mare.

La sosirea la Qunu, publicul este invitat sa formeze o “garda de onoare” pentru sicriu si cortegiul funebru, potrivit purtatoarei de cuvant.

Duminica va avea loc alta ceremonie, intre orele 6.00-8.00 GMT (8.00-10.00, ora Romaniei), pe proprietatea lui Nelson Mandela, care si-a construit o casa la Qunu dupa ce a fost eliberat, in 1990, in urma celor 27 de ani detentie in inchisorile regimului rasist.

La aceasta ceremonie vor fi prezente aproximativ 5.000 de persoane, inclusiv demnitari straini ca printul Charles al Angliei, iar aceasta va transmisa in direct la televiziune. 

In opinia purtatoarei de cuvant, aproximativ 3.000 de jurnalisti erau prezenti la Qunu joi seara, mai noteaza Mediafax, citand presa internationala.