Inovatie ca in filmele SF din anii 90. Locuitorii dintr-un oras suedez platesc prin scanarea palmei

La Lund in Suedia aproximativ 1600 oameni nu mai folosesc banii lichizi sau cardurile pentru a  plati. Identificarea prin scanarea palmei a ajuns sa fie mijlocul de plata preferat in acest oras studentesc din sudul Suediei.

Circa 15 magazine si restaurante din Lund dispun de terminale care scaneaza venele mainii, sistemul fiind conceput de un student care a avut aceasta idee cand statea la coada sa plateasca, noteaza AFP.

“Dispunerea venelor oricarui individ este unica, asa incat nu exista niciun mijloc de frauda”, explica  Fredrik Leifland, student la inginerie industriala si fondator al unei firme.

Chiar daca identificarea prin vene exista deja, ea nu mai fusese niciodata folosita in acest fel.

“A trebuit sa stabilim relatia intre partile componente ale sistemului, lucru destul de complicat: terminalele care scaneaza venele, bancile, magazinele si clientii”, mai spune Leifland.

Ca sa se inscrie in sistem, clientii trebuie sa mearga la un magazin care dispune de terminalul de scanare, sa isi scaneze mana de trei ori si sa isi lase numerele de asigurare sociala si ale telefonului mobil. Primesc prin SMS un link pentru activarea contului lor, care este pus in legatura cu contul bancar, de unde sumele cheltuite vor fi eliberate automat de doua ori pe luna.