Inregistrare SECRETA cu ministrul de Externe al Poloniei: Alianta cu SUA nu valoreaza nimic

Inregistrare SECRETA cu ministrul de Externe al Poloniei: Alianta cu SUA nu valoreaza nimic

Alianta cu Statele Unite “nu valoreaza nimic” si ramane “daunatoare Poloniei”, ar fi spus ministrul de Externe Radoslaw Sikorski, potrivit saptamanalului Wprost, aflat la originea unui scandal privind interceptari ilegale si care a publicat duminica noi fragmente.

“Tu stii ca alianta polonezo-americana nu valoreaza nimic. Ea este chiar daunatoare, pentru ca ofera Poloniei un fals sentiment de securitate”, ar fi declarat seful diplomatiei intr-o conversatie cu un fost ministru al Finantelor, Jacek Rostowski.

“Bullshit! Intram in conflict cu Germania, cu Rusia si vom considera ca totul este nemaipomenit, pentru ca le-am supt-o americanilor. Este complet naiv”, ar fi continuat ministrul, potrivit unei transcrieri a inregistrarii publicate pe site-ul Wprost, care nu precizeaza nici locul si nici data acestei conversatii inregistrate ilegal.

Citeste si: Hollande si Obama AMENINTA Rusia cu noi SANCTIUNI

Malgorzata Kidawa-Blonska, o purtatoare de cuvant a Guvernului, a refuzat duminica sa comenteze cu privire la aceste noi inregistrari, adaugand ca asteapta publicarea inregistrarii complete, pe care saptamanalul a promis-o pentru luni.

Revista a provocat o furtuna politica in Polonia, dezvaluind in urma cu opt zile o conversatie, inregistrata fara ca acestia sa stie, intre guvernatorul Bancii centrale Marek Belka si ministrul de Interne Bartlomiej Sienkiewicz.

Citeste si: CASA ALBA ameninta: Nu vom accepta utilizarea fortelor militare ruse in estul Ucrainei

Intr-un restaurant frecventat de membri ai cercurilor politice de la Varsovia, cei doi oficiali de rang inalt au discutat in mod liber, in iulie 2013, despre un eventual ajutor din partea Bancii centrale fata de bugetul de stat, in schimbul unei demisii a ministrului Finantelor de la acea vreme, Jacek Rostowski. intre timp, acesta a parasit postul.

Publicarea acestor inregistrari a provocat o criza politica in Polonia, opozitia cerand demisia Guvernului de centru-dreapta condus de catre Donald Tusk. Premierul nu a exclus, la mai mult de un an inainte de termenul prevazut pentru toamna lui 2015, posibilitatea organizarii unor alegeri anticipate.