INS a informat Guvernul ca a gresit cifrele privind cresterea economica pentru primul trimestru din 2014

INFLATIA atinge un nou minim istoric, pe fondul ieftinirii preturilor de consum

Institutul National de Statistica (INS) a comunicat Guvernului ca a gresit cifrele privind cresterea economica pentru primul trimestru al acestui an, a declarat premierul Victor Ponta, dupa ce INS a anuntat ca a revizuit in scadere produsul intern brut estimat si in crestere avansul economic.

“E un inceput de luna foarte bun. INS-ul ne-a spus ca a gresit, nu e 3,8 cresterea economica, e chiar 3,9. Avem o crestere a consumului, ceea ce inseamna ca oamenii incep sa aiba din nou incredere si toate masurile pe care le avem de la 1 iulie, si pe partea economica, dar si pe partea sociala, sunt foarte bine receptionate”, a spus Ponta in sedinta de guvern.

Institutul National de Statistica a revizuit in scadere cu 1,23 miliarde lei PIB estimat pentru primul trimestru, de la 127,62 miliarde lei la 126,38 miliarde lei, si in crestere avansul economic de la 3,8% la 3,9%, sustinut de valoarea adaugata bruta totala, care si-a marit contributia cu 0,1 puncte.

Citeste si: INS: ECONOMIA Romaniei, in crestere cu 3,8% in primul trimestru din 2014

Produsul Intern Brut, serie bruta, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 3,9% fata de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite transmise miercuri de Institutul National de Statistica (INS). 

Primele date provizorii, din 4 iunie, reconfirmau datele semnal cu un PIB de 127,62 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 3,8% fata de primele trei luni ale anului trecut.

Citeste si: FMI trage un semnal de alarma: Redresarea zonei euro nu este suficient de solida

Revizuirea PIB a avut la baza datele administrative detaliate privind executiile bugetare si date contabile ale companiilor publice reclasate in sectorul “Administratii publice” utilizate la elaborarea secventei complete de conturi a acestui sector; date statistice rectificate, pentru ultima luna din cadrul trimestrului, privind indicii pentru productia industriala, preturile productiei industriale, lucrarile de constructii, cost in constructii, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor, afacerile pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, afacerile pentru comertul cu ridicata, pentru servicii de piata prestate populatiei si in special intreprinderilor.

Totodata, au fost luate in calcul date statistice suplimentare privind transportul de pasageri si transportul de marfuri si datele rectificate privind importurile si exporturile de bunuri si servicii din Balanta de Plati.

In functie de seria ajustata sezonier, PIB-ul este estimat in prezent, pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 0,2% fata de trimestrul IV 2013 si cu 4% fata de trimestrul I 2013.

INS a revizuit si aceste date, cu un PIB in scadere cu 1,5 miliarde lei, dar cresterea economica mai mare cu 0,1 puncte fata de ultimul trimestru, de la primele date provizorii (de la 0,1% la 0,2%), si cu 0,2 puncte fata de primul trimestru anul trecut (de la 3,8% la 4%).

Citeste si: Cum arata angajatul roman si cat castiga

“Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a inregistrat o crestere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adaugata bruta totala cu 0,2 puncte procentuale, majorandu-si contributia la cresterea PIB cu 0,1 puncte procentuale; volumul si contributia impozitelor nete pe produs nu s-au modificat”, se arata in comunicatul INS.

Premierul Victor Ponta anunta la sfarsitul lunii aprilie ca cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o crestere economica de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat ca economia a avut un avans in primul trimestru intre 3% si 4%, iar pentru intregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Fondul Monetar International estimeaza pentru acest an o crestere economica de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicari, dupa misiunea FMI in Romania, in luna iunie.

Banca Mondiala a imbunatatit in iunie prognozele de crestere economica pentru Romania de la 2,5% la 2,8% pentru acest an si de la 2,7% la 3,2% pentru anul urmator.

Totodata, Comisia Europeana anticipeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 2,5% in 2014 si cu 2,6% in 2015, dupa o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primavara.