INS: BUGETARII SUNT MAI BINE PLATITI DECAT CEI DIN DOMENIUL PRIVAT

Statul ofera salarii mai mari, decat la privat. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica, in domeniul asigurarilor sau cel al invatamantul de stat, angajatii sunt mult mai bine platiti decat cei care lucreaza la privat.

Din 58 de sectoare economice, in 32 statul plateste mai bine mult mai bine. In domeniul bancilor si al asigurarilor, in special in zona fondurilor de pensii este mai avntajos sa lucrezi la stat. Potrivit datelor INS, solicitate de hotnews un roman ar putea castia cu 2.000 de lei mai mult decat ar obtinute daca ar fi angajat la privat si pe o functie similara.

Si in invatamantul de stat castigurile sunt mai mari decat in invatamantul privat. La fel si in domeniul metalurgic unde cei care lucreaza la stat iau cu peste 2.400 de lei mai mult decat la privat. Si cand se anunta majorari de ordin administrativ tot cei de la stat ies in castig fata de antreprenori. Si asta pentru ca acestia sunt nevoiti sa reduca alte costuri sau sa isi scumpeasca produsele astfel incat sa poata suporta cresterea salariala pe care statul le o ofera proprior angajati.

Specialistii spun ca anul trecut in Romania, capitalul public a fost de 17% iar cel privat de 83%.

“Sectorul privat reprezinta motorul economiei romanesti, absorbind cea mai mare parte a fortei de munca salariate. Astfel, in anul 2014, repartizarea numarului mediu al salariatilor pe forme de proprietate releva faptul ca mai mult de doua treimi dintre acestia au lucrat in societati cu capital privat. Comparativ cu anul 2013 s-a inregistrat o crestere a numarului mediu de salariati in societatile cu capital privat, cu 73,6 mii persoane”, a spus Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

Numarul mediu al salariatilor a crescut in 2014 cu 64,1 mii persoane comparativ cu anul precedent si a ajuns la 4507,7 mii persoane. Repartizarea salariatilor pe sectoare economice arata ca majoritatea se regaseau in sectorul serviciilor, ponderea acestora reprezentand 61,1% in anul 2014. In industrie si constructii lucrau 36,5% dintre salariati, iar in agricultura, silvicultura si piscicultura doar 2, 4 la suta.

Sursa foto: ziarul financiar