INS: Cate LOCURI DE MUNCA VACANTE sunt la nivel national

Numarul LOCURILOR DE MUNCA VACANTE in primul trimestru al acestui an a fost de 38.200, in crestere cu 6.800 fata de trimestrul anterior, iar rata LOCURILOR DE MUNCA VACANTE a avansat cu 0,16 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, si a ajuns la 0,9%, potrivit datelor transmise, vineri, de Institutul National de Statistica.

In primul trimestru din acest an, cele mai mari rate ale LOCURILOR DE MUNCA VACANTE s-au inregistrat in activitati de servicii (2,64%), respectiv in administratia publica (2,55%). La polul opus, cele mai mici valori ale ratei LOCURILOR DE MUNCA VACANTE s-au regasit in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,13%), respectiv in hoteluri si restaurante (0,30%).

Citeste si: PESTE 16.000 DE LOCURI DE MUNCA VACANTE, IN TARA

In industria prelucratoare s-a concentrat circa 28% (10.800 de locuri) din numarul total al LOCURILOR DE MUNCA VACANTE, iar sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total. Astfel, 6.200 de LOCURI VACANTE se regasesc in administratia publica, 4.600 in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.500 in invatamant.

In ceea ce priveste numarul LOCURILOR DE MUNCA VACANTE, cele mai relevante cresteri s-au regasit in activitatile aferente industriei prelucratoare (+1.900 locuri), urmate de cele de comert (+1.300), respectiv de sanatate si asistenta sociala (+1.100).

Comparativ cu trimestrul precedent, rata LOCURILOR DE MUNCA VACANTE a inregistrat cele mai relevante cresteri in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit — grupa majora 6 (+0,29 puncte procentuale), respectiv de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic — grupa majora 3 si de muncitori necalificati — grupa majora 9 si (+0,26 puncte procentuale pentru fiecare in parte).

Citeste si: ANOFM: CATE LOCURI DE MUNCA SUNT DISPONIBILE LA NIVEL NATIONAL

Singura scadere, atat in ceea ce priveste rata cat si LOCURILE DE MUNCA VACANTE, s-a regasit in randul ocupatiilor de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori — grupa majora 1 (-0,04 puncte procentuale, respectiv—10 locuri vacante), informeaza Agerpres.

Sursa foto: incont.ro