INS: Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate firmelor, in crestere

cifra-afaceri-INS

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate firmelor, in termeni nominali, a crescut ca serie bruta cu 2,0% in luna iunie 2013, fata de luna precedenta, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 1,5%, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS), intr-un comunicat de presa remis Mondo News.

Fata de aceeasi luna din 2012, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, in termeni nominali, a crescut atat ca serie bruta cu 3,4% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 4,3%.

INS mai precizeaza ca, in semestrul I 2013, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, in termeni nominali, a crescut fata de semestrul I 2012, atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 7,6% respectiv, cu 7,3%. 

Iunie 2013 comparativ cu mai 2013

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, in luna iunie 2013, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 2,0%, datorita cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (+6,1%), la transporturi (+2,6%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+1,6%) si la comunicatii (+0,4%). Scaderi s-au inregistrat la activitati de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-5,8%).

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2013, comparativ cu luna precedenta, a scazut pe ansamblu cu 1,5%, datorita scaderilor inregistrate la activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-7,4%), la activitati provenite din alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (-2,9%) si la comunicatii (-2,4%). Cresteri s-au inregistrat la activitatile de servicii informatice si tehnologia informatiei (+0,6%) si la transporturi (+0,4%).

Iunie 2013 comparativ cu iunie 2012

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, in luna iunie 2013, comparativ cu luna iunie 2012, a crescut pe ansamblu cu 3,4%, datorita cresterilor inregistrate la transporturi (+8,2%), la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (+4,2%) si la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+2,7%). Scǎderi s-au inregistrat la activitati de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-13,6%) si la activitati de comunicatii (-3,3%).

Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna iunie 2013, comparativ cu luna iunie 2012, a crescut pe ansamblu cu 4,3%, datorita cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (+10,5%), la transporturi (+10,0%) si la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+3,4%). Scaderi s-au inregistrat la activitati de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-13,6%) si la serviciile de comunicatii (-1,7%).

Semestrul I 2013 comparativ cu semestrul I 2012

In semestrul I 2013 comparativ cu semestrul I 2012, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie bruta, a crescut pe ansamblu cu 7,6%, datorita in principal cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (+15,0%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+9,1%) si la transporturi (+9,0%).

Activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe si activitatile de comunicatii au scǎzut cu 3,5%, respectiv cu 0,8%.

In semestrul I 2013 comparativ cu semestrul I 2012, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut pe ansamblu cu 7,3%, datorita in principal cresterilor inregistrate la activitati de servicii informatice si tehnologia informatiei (+16,7%), la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+9,3%) si la transporturi (+8,9%). Scaderi au inregistrat activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-3,0%) si activitǎtile de comunicatii (-0,1%).

Cifra de afaceri (excl. TVA) reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cât si din activitatile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe. 

Indicii valorici ai cifrei de afaceri din domeniul serviciilor de piata prestate in principal intreprinderilor sunt indici de tip Laspeyres si se calculeaza ca indici ponderati nedeflatati. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale in intreprinderi din anul de referinta (2010).